Как климатичните промени влошават алергиите?

Измененията в климата водят до протичане на по-продължителни симптоми

24.01.2022 | 22:40 Редактор: Теодора Патронова
Как климатичните промени влошават алергиите?

Нормално алергиите се свързват с настъпването на сезоните пролет и есен. Въпреки това обаче напоследък климата на околната среда е силно изменена и сезонът на алергиите продължава и през зимата.

Според д-р Дейвид Кори, който е професор по клинична имунология, специалист в областта на алергиите и ревматологията в Медицинския колеж Бейлор, не е необичайно честите промени във времето да влошават симптомите на алергията при хората.

Хората, които имат алергии, синузит, астма или друго възпалително заболяване на дихателните пътища, често се оплакват, че симптомите им се влошават с промените във времето.

Най-честият провокатор на сезонните алергии е цветният прашец. Той обикновено се появява от различните видове дървета и се носи във въздуха посредством вятъра или различните видове климатични фронтове.

Друга основна причина за алергии са спорите на мухъла. Когато метеорологичните фронтове доведат до поредица от гръмотевични бури, дъжд или други форми на валежи, влажната среда може да причини появата на мухъл и да предизвика симптоми на алергия.

Според някои проучвания и промените в нивата на влажността също могат да предизвикат алергии. Когато настъпи студен фронт, влажността може да спадне рязко след първоначалния дъжд и носната лигавица на човека да изсъхне, което да доведе до дразнене и симптоми на алергичен ринит.

В резултат на измененията в климата е възможно сезоните да станат все по неразграничими помежду си или характеристиките за даден сезон да се наблюдават при друг. Тези постоянни промени водят до протичането на по-продължителни сезонни алергии.

Четете повече по темата в puls.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК