Как да различим хранителната непоносимост от хранителната алергия?

Често едното понятие се използва вместо другото, но това е погрешно

30.05.2021 | 09:40 Редактор: Здравко Черкезов
Как да различим хранителната непоносимост от хранителната алергия?

Хранителна алергия и хранителна непоносимост са две различни понятия, и често едното се употребява вместо другото, но това е погрешно. Двете състояния са съвсем различни. Хранителната алергия е имунна реакция към определена храна. Тя се появява моментално или в рамките на минути след навлизането на алергенната храна в организма, пише WebMD, цитиран от az-jenata.bg. За разлика от нея, хранителната непоносимост се проявява най-често под формата на храносмилателни смущения.

Хранителната алергия може да има потенциално животозастрашаващ характер. Може да се прояви под формата на сърбеж по кожата, подуване на езика, дразнене на гърлото, свиване на дихателните пътища и блокирането им, затруднено дишане, хрипове, силни болки в стомаха и червата, внезапно повишаване на кръвното налягане, обриви.

Едни от най-алергенните храни, които са и най-честите причинители на хранителна алергия, са фъстъци, други ядки, соя, риба, ракообразни, пшеница, мляко и млечни продукти.

Хранителната непоносимост се изразява в това, че тялото не може да обработва добре дадена храна или група храни. Тези реакции обикновено не са животозастрашаващи и могат да се появят в рамките на часове след консумацията на храната дразнител.

Симптомите на хранителна непоносимост включват гадене, повръщане, болки в стомаха и червата, диария, запек, газове и подуване.

Сред най-честите непоносимости към храна са тези към лактоза, захари, глутен и други.

Как да се справите с хранителна непоносимост и хранителна алергия?

При всички положения е задължително да се консултирате с лекар, който да проведе нужните изследвания и да назначи терапия, ако това се налага, както и да определи правилен за вас хранителен режим.

Ако имате хранителна алергия, лекарят ще ви направи тест, който да определи към коя храна или храни имате алергия. Тяхното избягване ще бъде задължително за вас занапред.

Хранителната непоносимост е по-трудна за диагностициране. Няма сертифицирани и валидирани тестове, които конкретно да определят към коя храна или хранителна група имате непоносимост. Все пак консултациите с алерголог и имунолог са задължителни. Те ще ви посъветват как да проследите състоянието си при консумация на различни храни, за да определите във възможно най-ясни граници кои са причинителите на състоянието и симптомите ви.

Независимо дали страдате от хранителна алергия или непоносимост, избягването на причинителите на дразненията е задължително.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК