ООН: Европа я чака повече суша и по-малко вода заради климатичните промени

Повишаването на глобалните температури ще доведе до намаляване на земеделските добиви

02.03.2022 | 15:55 Редактор: Теодора Патронова
ООН: Европа я чака повече суша и по-малко вода заради климатичните промени

Суша ще засегнe Европа заради климатичните промени, предаде Асошиейтед прес, като цитира специалисти на ООН. Намаляването на земеделските добиви и битката за все по-ограничените водните ресурси, особено в южната част на континента, са основни рискове от продължаващото повишаване на глобалните температури.

Тези заключения са част от доклада на Междуправителствената експертна група на ООН за климатичните промени, представен в понеделник. Оценките на специалистите информират политиците как да се предотврати затоплянето на планетата с повече от 1,1 градуса по Целзий, които вече е факт от индустриалния период.

В Европа екстремните горещини, наводнения и суша ще доведат до широко разпространени икономически проблеми, включително до щети на инфраструктурата и енергийните доставки, до необходимост от повече климатизация и по-голямо търсене на вода, предупреждава докладът.


                   
Тъй като затоплянето в Европа става по-бързо от средното в глобален мащаб, специалистите на ООН представят картина на континент, разделен на две: все по-сух юг, борещ се с опустяването и конкуренция за по-оскъдна вода, и север, адаптиращ се към по-традиционен средиземноморски климат, който би могъл да осигури известно подобрение на добивите на културите и растежа на горите, но и с рискове, които крие.

Ако температурите се повишат с допълнителни 1,9 градуса по Целзий, загубите на реколтата от царевица могат да достигнат 50 процента, особено в Южна Европа, предупреждава докладът. Добивът на пшеница на север обаче може да се увеличи, но ако затоплянето не надвиши 2 градуса от прединдустриалните нива или 0,9 градуса над средната температура в момента.

От континентална гледна точка в доклада се казва, че заради комбинираните топлина и суша, "се очакват значителни загуби на селскостопанска продукция в повечето европейски райони през 21-ви век, които няма да бъдат компенсирани от печалбите в Северна Европа".

Европа ще понесе и други отрицателни въздействия. Предвижда се щетите в крайбрежните райони да се увеличат най-малко десетократно до края на века, и ако се достигне прагът на затопляне от 3 градуса по Целзий, то "разходите за пораженията и хората, засегнати от валежи и наводнения, могат да се удвоят". За някои крайбрежни общности това ще бъде "екзистенциална заплаха", се казва в доклада, съобщи БТА.

Очаква се неравенството да се увеличава в и между страните, тъй като нарастват смъртните случаи от топлинен удар, непоносимите лета и непоправимите щети на екосистемите.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК