ЕК врътва кранчето и започва неизползвана процедура срещу Унгария

Унгарското правителство обвини Брюксел, че прави грешка

05.04.2022 | 21:28 Редактор: Жаклина Иванова
ЕК врътва кранчето и започва неизползвана процедура срещу Унгария

Европейската комисия започна неизползвана процедура срещу Унгария, която може да доведе до спиране на евросредствата заради нарушаване на демократичните стандарти.

Информацията идва два дни, след като консервативната партия ФИДЕС на унгарския премиер Виктор Орбан спечели парламентарните избори с голямо мнозинство.

Европейската комисия ще изпрати официално уведомително писмо за стартиране на новия механизъм за върховенство на закона, съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Механизмът беше създаден през 2020 година след среща на върха в разгара на пандемията, на която страните членки постигнаха труден компромис за поемането на общ дълг за възстановяване на ЕС от Ковид кризата.

Отпускането на средствата беше обвързано със спазването на принципите на правовата държава. Унгария и Полша внесоха жалба в Съда на ЕС срещу механизма, но тя беше отхвърлена.

Това отвори пътя на Еврокомисията да започне процедура срещу Унгария заради спорната ѝ система за обществени поръчки, конфликт на интереси и корупция.

ЕК от месеци е подложена на натиск от Европейския парламент да приложи механизма срещу Полша и Унгария, припомни БНР.

В отговор унгарското правителство обвини Брюксел, че прави грешка.

Началникът на кабинета на премиера Виктор Орбан - Гергей Гуяш, призова Европейската комисия да не наказва унгарските гласоподаватели за избора им на парламентарния вот в неделя, когато управляващата партия ФИДЕС спечели мнозинство.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК