Нидерландия премахва и последните ограничения срещу Ковид-19

Правителството реши да се откаже от задължителните мaски в обществения транспорт

15.03.2022 | 16:36 Редактор: Ваня Кузманова
Нидерландия премахва и последните ограничения срещу Ковид-19

Нидерландия се отказва от последните действащи Ковид правила на фона на увеличения брой хоспитализации.

Правителството реши да се откаже от задължителните маски в обществения транспорт, но все пак съветва хората да ги използват, когато са в автобус, трамвай или влак. На служителите вече не се препоръчва да работят от вкъщи. А тестването за достъп ще бъде премахнато изцяло, също и при големи събития на закрито, съобщи министърът на здравеопазването Ернст Куйперс на пресконференция днес следобед след среща с ресорните министри, съобщават NOS и NU.nl.

Куйперс обяви облекчаването на правилата точно две години след като Нидерландия обяви първите си мерки срещу коронавируса. Съобщението идва и в момент, когато хоспитализациите, свързани с Ковид-19 се увеличават. Но според Куйперс данните за болниците все още са в рамките на очакваните нива, а броят на инфекциите е стабилен. 

Хоспитализациите се увеличават, тъй като повечето хора, които сега дават положителни резултати за Ковид-19, са над 50-годишни, каза той.

Промените ще влязат в сила на 23 март. С това повечето от Ковид правилата за Нидерландия ще бъдат премахнати. От следващия вторник важат най-вече съветите - мийте редовно ръцете си, изследвайте се, ако имате симптоми, и носете маска в обществения транспорт. Хората, които са дали положителен тест за Ковид-19, ще трябва да останат вкъщи и да се самоизолират. Маските за лице остават задължителни в самолетите, тъй като това е част от международно споразумение, пише БГНЕС. 

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК