Саудитска Арабия и ОАЕ отказали разговор с Байдън за доставките на петрол

Страните отказват да увеличат добива на петрол и се придържат към плана, одобрен от ОПЕК и група производители, ръководена от Русия

09.03.2022 | 09:08 Редактор: Елеонора Танева
Саудитска Арабия и ОАЕ отказали разговор с Байдън за доставките на петрол

Белият дом "неуспешно" се е опитал да организира телефонни разговори между президента на САЩ Джо Байдън и "фактическите" лидери на Саудитска Арабия и ОАЕ, докато Вашингтон се опитва да засили международната подкрепа за противопоставяне на Русия и ограничаване на нарастващите цени на петрола, съобщава "Уолстрийт Джърнал".

"Престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман и шейхът на ОАЕ Мохамед бин Зайед са отказали да разговарят с Байдън", пише вестникът, позовавайки се на официални лица.

Но за сметка на това принцът и шейхът са разговаряли с руския президент Владимир Путин миналата седмица, както и с Володимир Зеленски.

ОАЕ и Саудитска Арабия отказват да увеличат добива на петрол и се придържат към плана, одобрен от ОПЕК и група производители, ръководена от Русия, информира "Монитор".

Официални лица твърдят, че Абу Даби и Рияд са обезпокоени от "сдържания" отговор на САЩ на ракетните удари, нанесени от хуситите в Йемен и от възобновяването на иранското ядрено споразумение, за което се твърди, че не отговаря на техните опасения за сигурността. 

Саудитска Арабия също така иска Вашингтон да предостави на престолонаследника правен имунитет, тъй като той е изправен пред редица съдебни дела в САЩ.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
6 rate up comment rate down comment 2
Наблюдател
преди 2 години
Никой не твърди, че САЩ са невинни или че са чисти като сълза. Това обаче не оневинява другата страна. Просто, ние България, трябва да започнем да си представяме взимането на решения не като продължение на тази или онази чужди политики, а като самостоятелен процес. Ако успеем да го постигнем, това би било направо революционно за нашето мислене. До тогава можем да отменим празнуването на Независимостта си. Сигнализирай за неуместен коментар
1
14 rate up comment rate down comment 3
От народа
преди 2 години
Ето виждате ли колко са долни хорицата от сащ!!!! Обаче, оедалите не искат да влезнат в директен бой с Русия. Жалко ***, които объркват живота на хората по цял свят. България е унищожена заради тях Сигнализирай за неуместен коментар