Байдън: Прекратяваме вноса на руски петрол и газ! Причиняваме болка на Путин

Великобритания също забранява вноса на руски петрол

08.03.2022 | 19:48 Редактор: Теодора Патронова

На 13-ия ден от войната в Украйна - нов тежък удар по руската икономика. Съединените щати налагат ембарго върху вноса на природен газ и петрол от Русия. Това обяви американският президент Джо Байдън. Вносът от Русия представлява една десета от общия внос на суров петрол в страната и вече доведе до сериозен ръст на цените на световните пазари.

От Белия дом президентът Джо Байдън, съобщи решението - Съединените щати спират вноса на руски газ, петрол и въглища. Той призна, че очаква ембаргото да доведе до покачване на цените на горивата.

"Защитата на свободите ще струва скъпо и ние в Съединените щати също ще бъдем засегнати", подчерта президентът.

Вашингтон е предприел хода в тясно сътрудничество със своите съюзници. Великобритания обяви, че до края на тази година спира вноса на петрол от Русия. На този етап Европейският съюз, който е силно зависим от вноса на руски газ и петрол, няма да предприеме същите стъпки. 

"Налагаме тази забрана с разбирането, че много от нашите партньори и съюзници не са в позиция да се присъединят към нас. Съединените щати произвеждат много повече петрол от всички европейски страни взети заедно.Ние можем да предприеме тази стъпка, докато други не могат.", добави Байдън. 

"Това е стъпка, която взимаме, за да причиним още болка на Путин", допълни той.

По-рано днес от Москва дойде предупреждение, че ако Западът наложи ембарго върху вноса на руски газ и петрол ще се стигне до катастрофални последствия за световните пазари. Отправена беше и заплаха към Европа, че може да има ответен отговор на решението на Германия да замрази "Северен поток 2".

"Имаме пълното право да вземе огледално решение и да наложим ембарго върху транзита на газ по газопровода "Северен поток 1", заяви вицепремиерът на Русия Александър Новак.

В същото време Европейската комисия предложи план за постигане на независимост на Европа от руските енергоносители до 2030 г.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК