Русия плаши с катастрофални последствия при санкции срещу газа и петрола

САЩ са готови да наложат забрана на вноса, Европа се чуди какво да прави

08.03.2022 | 17:35 Редактор: Тодор Петров

За първи път от началото на войната Русия заплаши, че може спре доставките на природен газ за Европа. Предупреждението отправи руският вицепремиер Александър Новак и прогнозира катастрофални последици, ако Западът реши да наложи ембарго върху вноса на руски газ и петрол. 

"Абсолютно ясно е, че спирането на вноса на руски газ и петрол ще има катастрофални последствия за световния пазар. Скокът на цените ще бъде непредсказуем - повече от 300 долара за барел, ако не и повече", заяви Новак.

Засега не е ясно дали съюзниците ще постигнат единодушие за налагането на санкциите, тъй като Европейският съюз получава около 40% от своя газ и 30% от своя петрол от Русия. Още вчера срещу плана се обявиха Германия и Нидерлания. 

Москва посочи, че в момента "Газпром" изпълнява изцяло своите договорни задължения за доставки на газ в Европа, но може да има отговор на решението на Германия да замрази "Северен поток 2".

"Имаме пълното право да вземем огледално решение и да наложим ембарго върху транзита на газ по газопровода "Северен поток 1", изтъкна още Новак.

Украйна призова многократно Запада да наложи забрана на руския газ и петрол, но има опасения, че това ще доведе до сериозно покачване на цените. Вчера страховете на инвеститорите от ембарго покачиха цената на суровия петрол Brent до 139 долара за барел - най-високото му ниво от почти 14 години.

Според неофициална информация, администрацията на американския президент Джо Байдън е готова да наложи забрана на вноса на руски петрол още от днес, и то без да чака включване в ембаргото на европейските си съюзници.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК