Експерти посочиха последиците за България, ако Русия врътне кранчето на газа

"Цяла Европа се обрича на крах на промишлеността", отсече енергийният експерт Явор Куюмджиев

08.03.2022 | 13:40 Редактор: Здравко Черкезов

След началото на войната в Украйна и наложените санкции на Русия цените на природния газ поставиха нов исторически рекорд от над $3000 за 1000 куб. м - поскъпване с 27%. "Булгаргаз" поиска увеличение от 3,5% от март. Основната причина за резкия скок на цените е вероятността, че Русия може да прекрати доставките за Европа

От началото на войната в Украйна поскъпването на газа е повече от четворно, отчете енергийният експерт Явор Куюмджиев. 

"Това ще продължи, защото няма откъде Европа да си набавя енергоизточници от другаде. Цяла Европа се обрича на крах на промишлеността. Всичката продукция има енергосъставляваща храна", коментира той.  

Експертът е категоричен, че доставките няма как да бъдат заменени с втечнен газ от Съединените щати, Катар или Австралия, каквито призиви се чуха. Причината – едва успяват да покрият своето потребление. 

"Азербайджан не може да се изнася повече от 30 млрд. куб. м газ, това едва ще покрие нуждите на Турция, малко на Гърция и България", изчисли Куюмджиев.

Българската икономика няма да може да се справи, ако се спрат газовите доставки за Европа, смята икономистът Михаил Кръстев 

"Българският бизнес е изправен пред колапс не по-малко от руския. Големият проблем ще е за следващата зима. Повечето европейски държави, не и България, имат резерви и ще могат да наваксат до пролетта, ако спрат доставките, но тези резерви трябва да бъдат напълнени през лятото, за да посрещнем следващата зима. А това не се очертава", алармира Кръстев.

Според международния анализатор Милен Керемедчиев, наложените санкции на Русия имат двояко значение. 

"Да, доставките на нефт и газ са важни, но от друга страна това са единствените приходи на руската икономика, бидейки поставена на колене от тези международни санкции... Това е последната глътка въздух, която се дава на Путин, за да може да продължи някакъв преговорен процес", коментира бившият външен зам.-министър.  

Според Керемедчиев зависимостта на българската икономика от Русия е силно надценявана, изключвайки енергийните доставки.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК