България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Енергийно зависими сме от Русия, но една РСМ е по-важна за икономиката ни

Коментар на Милен Керемедчиев и Михаил Кръстев

08.03.2022 | 09:43 Редактор: Здравко Черкезов

Цените на природния газ поставиха нов исторически рекорд от над 3000 долара за 1000 куб. м на лондонската борса вчера. "Булгаргаз" поиска увеличение от 3.5%. Всичко това на фона на военни действия в Украйна и заплаха за евентуално спиране на руския газ към Европа. Ще се справи ли българската икономика и бизнес с високите цени и какви последици ще нанесе още войната? 

"Санкциите имат двояко значение. Да, доставките на нефт и петрол са важни, но от друга страна това са единствените приходи на руската икономика, бидейки поставена на колене. Това е последната глътка въздух, която се дава на Путин, за да може да продължи някакъв преговорен процес. Притиснат до ъгъла, човек, който е готов на крайни действия, би могъл наистина да предприеме по-силни такива", коментира бившият външен зам.-министър Милен Керемедчиев в студиото на "България сутрин".

"Българският бизнес няма да може да се справи, особено ако се спрат газовите доставки. Трябва да различим различните геополитически играчи. Русия, САЩ, Китай и Европа. След русия най-засегната е именно Европа. Двата партньора САЩ-Европа в този конфликт имат много различни позиции в енергийната криза", изтъкна икономистът Михаил Кръстев пред Bulgaria ON AIR.

Според Керемедчиев зависимостта на България от Русия е силно надценявана, изключвайки енергийните доставки.

"Нашата търговия с Русия представлява 1,4% от износа. Вносът е 10%, но износът е доста по-малък. Ние от край време не разчитаме на нашите търговски отношения. От друга гледна точка най-оздравително би било Русия да прекрати сътрудничеството с нас в сферата на отбраната. Това ще доведе до болезненото рязане от тази зависимост на съветско въоръжение, което не се случва толкова години", отбеляза той.

Кръстев от своя страна увери, че големите руски вериги бензиностанции няма да фалират и че това не би трябвало да ни притеснява от икономическа гледна точка.

"Една Северна Македония е доста по-важна за българската икономика от Русия. Да не се притесняваме, но огромният проблем идва от поведението на "Газпром". Че сме прекалено зависими, е факт и може би е странно, че през последните години не се фокусирахме върху вноса от Азербайджан и интерконектора с Гърция", посочи икономистът.

Според гостите в студиото България не трябва да създава административни пречки за интеграцията на украинските бежанци в трудовия пазар у нас. 

"Полша и Румъния много добре организираха приема на мигранти, а у нас хората повече със собствени средства помагат повече, отколкото администрацията. Информационен портал за бежанци е изключително нужен", подчертаха те.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК