Петков: Твърде зависими сме, ще поискаме изключение от забраната за внос на руски газ и нефт

Само тези две санкции би било много трудно да приемем като икономика и държава, каза премиерът в интервю пред Ройтерс

07.03.2022 | 22:27 Редактор: Елеонора Танева
Петков: Твърде зависими сме, ще поискаме изключение от забраната за внос на руски газ и нефт

България подкрепя санкциите срещу Русия като средство за спиране на нейната инвазия в Украйна, но вероятно ще търси изключение от евентуална забрана на вноса на руски природен газ и петрол, ако такова предложение бъде внесено. Това казва премиерът Кирил Петков в интервю за агенция Ройтерс.

"България би подкрепила всякакви мерки, защото ние наистина сме против войната, но за тези две - вноса на нефт и газ, може би ще поискаме изключение... Нямаме текущи алтернативи в момента, ние сме твърде зависими", казва Петков.

Членка на ЕС и НАТО, България е почти изцяло зависима от доставките на газ от руския "Газпром", докато единствената ѝ петролна рафинерия, собственост на руския ЛУКОЙЛ, осигурява над 60% от използваното гориво в страната. САЩ обмислят продължение на санкциите срещу Русия със забрана на вноса на руски петрол в страната, съобщава още медията.

Германия, най-големият купувач на руски суров петрол, вече отхвърли идеята за забрана на вноса на петрол - позиция, подкрепена и от българския премиер Кирил Петков.

"Ние напълно подкрепяме украинския народ, подкрепихме първия пакет от санкции, дори сме отворени и за други санкции, само тези две санкции би било много трудно за нас да приемем като икономика и като държава", допълва българският премиер, цитиран от БГНЕС.

Ройтерс посочва, че коалиционното правителство ще започне внос на 1,5 милиона тона пшеница, за да осигури хранителните си доставки до реколтата следващата година и да избегне рискове, които могат да възникнат от евентуални аварии в атомни електроцентрали в Украйна.

Петков подчертава, че не се планира забрана за износа на пшеница. Дори държавата смята да увеличи и запасите си от царевица и слънчоглед.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Grindr Кирчо
преди 2 години
Защо така бе Кире, нали ти обещаха от ам. посолство и нефт и газ да получим чрез транспортния министър (Оня Русенски Буда) чрез неговата държавна фирма "Еконт" . . . . Нали така се "дялкат" милиони ! Сигнализирай за неуместен коментар