Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Енергиен експерт: Предстои брутална инфлация, най-добре да спрем износа на ток

Без руски газ Европа не може, заяви Явор Куюмджиев

07.03.2022 | 21:04 Редактор: Елеонора Танева

КЕВР реши да увеличи цената на природния газ с 3,5% за март. 

"Само за ден на световните пазари видяхме скок от 20%. Това ще продължи, защото няма откъде Европа да си набавя енергоизточници, които да заменят Русия. Цялата продукция на ЕС е енергосъставляваща - зърно, месо... Предстои брутална инфлация", заяви енергийният експерт Явор Куюмджиев в студиото на "Денят ON AIR".

Той припомни, че повече от 45% от природния газ в Европа идва от Русия. Експертът коментира хипотезите, че тези доставки ще бъдат заменени с американски и катарски втечнен газ или газ от Австралия. 

"САЩ произвеждат 914 млрд. кубични метра газ, потреблението им е 950 млрд. Със собствения си ресурс те не могат да покрия даже своето потребление. Затова купуват от Катар и Австралия на по-евтини цени, а на нас, европейците, ни продават на по-високи цени. Това, че Катар може да ни продава природен газ, е нелепо. В Катар 2021 г. са произведени 150 млрд. кубични метра. Това не покрива и половината от доставките на Русия. А и над 50% от катарския газ отива за Далечния Изток. Без руски газ Европа не може", категоричен беше Куюмджиев пред Bulgaria ON AIR.

Той отхвърли варианта за доставки от Азербайджан.

"Не може да се изнася повече от 30 млрд. кубични метра газ - това едва ще покрие нуждите на Турция, малко на Гърция и България", посочи събеседникът.

Той прогнозира и затруднение при разплащането в рубли на бъдещи доставки от Русия. Такова изискване влезе в сила след като Путин обяви черния списък с недружелюбни държави, сред които е и България.

"На нас тепърва ни предстоят разговори за доставки на газ, който трябва да разплащаме с рубли. Не е ясно откъде ще ги намерим. Руската икономика също  ще изпита много тежки времена", прогнозира енергийният експерт. 

Според него българският "Лукойл" не зависи изцяло от руския петрол.

"Не е задължително да работи само с руски петрол, идвали са танкери от Алжир, Венецуела. Не е толкова драматична ситуацията, не сме изцяло зависими от руския петрол от тази гледна точка", каза Куюмджиев. 

И уточни, че около 40% от производството на "Лукойл" е отивало в САЩ. Енергийният експерт посочи, че в момента над 80% от въглищните централи в Европа работят на пълна мощност. 

"Това важи и за нашите "Марици". В Европа няма достатъчно електричество. България може да спре износа на ток, Законът за енергетиката позволя в екстремни ситуации това да се случи. Това може да се случи сега, но в краткосрочен план", обясни Куюмджиев. 

И определи като абсурдна идеята да се строи АЕЦ у нас с гръцки пари. И да бъде готова до 2026 г. 

"20 години минават от деня на взимане на решението за построяването на АЕЦ до пускането ѝ в експлоатация", заяви енергийният експерт. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК