Европа е и ще бъде все така зависима от руския газ?

Намаляващият местен добив на газ означава, че ЕС е по-зависим от чуждестранни доставчици от всякога

06.03.2022 | 22:25 Редактор: Жаклина Иванова
Европа е и ще бъде все така зависима от руския газ?

В една мразовита зимна сутрин Европа се събуди в шок. Русия беше спряла газа за Украйна. Компаниите започнаха да съобщават за спад в доставките през транзитната страна. На целия континент се чуха призиви за намаляване на енергийната зависимост от Москва, пише Bloomberg.

Това се случи през януари 2006 г. 16 години по-късно, след поредната криза в доставките, а след това и след анексирането на Крим от Русия, Европейският съюз се намира на същото място: планира начини за намаляване на зависимостта от единствения си най-голям доставчик на газ и се подготвя за спиране на потоците, тъй като Русия води война срещу Украйна.

Неудобната реалност за Западна Европа е, че независимо от това, какъв е бил сценарият, енергийната политика е написана по друг модел. Амбицията на Европа са да поведе световната борба с изменението на климата, като се откаже от изкопаемите горива, но досега тя не успя да намери отражение в по-слабата роля на газа в икономиката. А това означава и влияние на Русия.

Намаляващият местен добив на газ означава, че ЕС е по-зависим от чуждестранни доставчици от всякога. Руската експортна компания Gazprom PJSC осигурява най-малко 40% от вноса в блока. През 2020 г. тази цифра е над 60% за Германия, най-голямата икономика в Европа.

В същото време нарастващото политическо влияние, което Русия изгради със "Северен поток" - подводен газопровод, свързващ Русия с Германия и заобикалящ Украйна, бие тревога в бившите комунистически страни членки на ЕС.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК