Обратен завой - все повече страни отказват руски петрол и природен газ, връщат танкери

Италия търси алтернатива от Катар

06.03.2022 | 17:58 Редактор: Елеонора Танева
Обратен завой - все повече страни отказват руски петрол и природен газ, връщат танкери

В последните дни руските компании, износители на петрол, имат сериозни проблеми относно получаване на кредити, наемане на кораби и сключване на задължителните застраховки. 

Британски служители на доковете отказаха да обработят руски танкер с втечнен газ, който пристигна на британското пристанище на остров Грейн. Товарът е по договор с британския газов оператор Centrica, посочва Ройтерс. Отказът е свързан с военната инвазия, която предприе Русия срещу Украйна.

Корабът е акостирал на френско пристанище след това, подготвят протести срещу приемането му.

Войната в Украйна накара много компании от енергийния сектор да спрат дейността си в Русия. Shell беше една от първите компании. А средствата, които получава от търговия с руски енергоизточници, ще внася в специален фонд в подкрeпа на Киев.

В края на седмицата компанията купи руски петрол при много ниска цена. Сделката не нарушава санкциите, които Запада наложи на Русия, но си спечели острите критики на украинския министър на външните работи Дмитро Кулеба.

От Shell коментираха, че решението за покупка на петрол от Русия не е лесно, но страната е водещ доставчик на суровината и трудно може да се спре търговията за толкова кратко време. Затова са решили да предоставят печалбата от тази дейност за Украйна.

Междувременно Италия, която е една от европейските компании, силно зависими от руските енергоизточници, засилва отношенията си с Катар. Външният министър Луиджи ди Майо пристигна в Катар за разговори в опит да подсили сътрудничеството между двете страни в енергийния сектор.

САЩ също обмисля начини за ограничаване на вноса на руски петрол и природен газ. В Конгреса е внесен законопроект в тази насока, а доскоро въобще подобна перспектива не се обсъждаше. Подобна мярка би повишила сериозно цената на горивата и в САЩ заради несигурността на пазара. 

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК