Орбан: Санкциите срещу Русия са нож с две остриета, скоро ще платим цената

"Това е само началото на кризата", заяви премиерът на Унгария

04.03.2022 | 13:10 Редактор: Искра Ангелова
Орбан: Санкциите срещу Русия са нож с две остриета, скоро ще платим цената

Унгария подкрепи Европейския съюз за налагането на санкции срещу Русия, въпреки че те неизбежно ще повлияят и върху неговата икономика, заяви премиерът Виктор Орбан по държавното радио, цитиран от Ройтерс.

Орбан каза, че първият удар върху унгарската икономика е бил изтеглянето по-рано тази седмица на "Сбербанк" от европейския пазар, при което много нейни клиенти, включително и компании, са загубили парите си.

"Санкциите имат цена и те са нож с две остриета. Много скоро ние ще платим тази цена", заяви Орбан и допълни, че правителството работи, за да намали преките щети от мерките срещу Русия.

"Това е само началото на кризата", каза унгарският премиер.

На 3 април в страна ще се проведат парламентарни избори и Орбан ще се опита да оглави правителството за четвърти пореден мандат.

След като тази седмица Европейската централна банка разпореди затварянето на европейския клон на "Сбербанк", унгарската централна банка отне лиценза на нейното дъщерно дружество в страната.

Клиентите, които имат депозити до 100 000 евро, ще бъдат обезщетени от националния фонд за застраховане на депозитите. Орбан посочи, че повишаването на енергийните цени в Европа допълнително ще увеличи инфлацията.

Унгарският премиер съобщи, че между 70 и 80 процента от бежанците от Украйна, които са влезли в Унгария, вече са преминали в други държави: "Това се равнява на около 140 000 души, но все още има много хора, на които Унгария иска да предложи работа", каза той, цитиран от БТА.

Заков вместо Янев - подкрепяте ли смяната на военния министър?

Категорично "да"! Стефан Янев допусна непростима грешка с позицията си.
29%
Категорично "не"! С действията си Янев защитаваше основно българския национален интерес.
54%
Не трябваше да сменят военния министър в разгара на войната в Украйна, независимо от разминаванията в позициите.
11%
Одобрявам смяната на Янев, но Драгомир Заков не е най-подходящ за поста военен министър.
6%
Общо 3539 гласа

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК