България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

КЗП проверява бензиностанциите за спекула, може да се мисли за таван на цените за стоките

Където ги има, ще има и съответните санкции, заяви председателят на комисията Димитър Маргаритов

07.03.2022 | 08:36 Редактор: Здравко Черкезов

Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова възложи на Комисията за защита на потребителите (КЗП) проверки на бензиностанциите в страната във връзка с изкуствено създадената паника и недопускане на спекулативно повишаване цените на горивата. 

"Създаде се напрежение и стана ясно, че е било изкуствено нагнетено. Нашата комисия проверява дали се спазват изискванията в Закона за защита на потребителите, основно по отношение на обявата на цената на горивата, но после и на всички останали стоки", посочи председателят на комисията Димитър Маргаритов в студиото на "България сутрин".

КЗП извършва комплексни проверки, включително дали изписаните цени на тотема са същите като на бензиноколонката, като на касовия апарат и съответно на всички останали стоки и услуги.

"За момента не установяваме сериозни нарушения, но там, където ги има, ще има и съответните санкции", подчерта Маргаритов пред Bulgaria ON AIR.

Този пазарен сегмент не е регулиран и цените не се определят от държавните органи, уточни председателят на КЗП. Но, според него, законодателите трябва да помислят в насока при извънредни ситуации като пандемията и военните действия дали да няма механизъм за поставяне на таван на цените за стоки от първа необходимост.

Маргаритов припомни, че в началото на пандемията през март 2020 г. бе приет текст, който ограничаваше цените на стоките и услугите да не надвишат средната им стойност за изминалите 3 месеца. 

"Този текст така и не влезе в сила, но трябва да се помисли дали да не се пускат извънредни текстове, които да предотвратяват подобни престъпни намерения – видяхме миналата седмица, такъв проблем имаше и беше изкуствено създаден", подчерта председателят на КЗП.

По думите му е възможно веригите бензиностанции да определят цената си от "кораба майка". "Заслужава си да се навлезе надълбоко, самият механизъм на бизнесите позволява, ако има някаква команда, да се стига до бързо действие в ущърб на гражданите", посочи още Маргаритов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК