Министър Николов: АЕЦ "Козлодуй" и Маришкият басейн са обезпечени с горива

По думите му към момента дружествата изглеждат стабилни

02.03.2022 | 16:30 Редактор: Теодора Патронова
Министър Николов: АЕЦ

АЕЦ "Козлодуй" и Маришкият басейн са обезпечени с горивата, необходими да произвеждат електричество. Това каза министърът на енергетиката Александър Николов по време на заседанието на Комисията по енергетиката.

По думите му към момента дружествата изглеждат стабилни. Министър Николов посочи, че цената на петрола е с над 20% ръст през последните три дни.

"Проблеми с доставките на петрол няма, получаваме ежедневно докладите. С обслужването на танкерите също няма проблем. Имаше проблеми от гледна точка на специфики, свързани със застраховките. Имаше проблеми с плащанията и те са изчистени", каза още министърът.

Министър Николов коментира плана за реакция при евентуално спиране на доставките на природен газ.

"Има няколко степени на извънредно положение. Към момента системата на България не дава основание за активиране, на която и да е степен. Всички дружества правят постоянен мониторинг на случващото се", заяви още Николов.

Министърът отговори на въпрос за проверката на КЕВР за сделките на "Булгаргаз". "Относно проверката на КЕВР, не сме влизали в детайли, но искрено се надявам тази проверка да продължи в много дълбоки детайли", каза още министърът.

Николов коментира и темата с Интерконектора Гърция - България и дали са начислени неустойки. "Има наличен договор, той никога не е бил спиран. Неустойките се начисляват", заяви още Александър Николов. Той посочи, че трасето продължава да се изгражда.

Той обърна внимание, че текущото правителство не е подписвало отлагане на изграждането, съобщи БГНЕС.

Александър Николов отговори на въпрос относно ТЕЦ "Варна". Той коментира, че към момента задълженията на ТЕЦ "Варна" са на второ място след "Топлофикация" София към "Булгаргаз".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК