Жозеп Борел: Европейците няма да заменят свободата си за газ!

Прилошава ми, когато виждам приликите с дните от навечерието на Втората световна война, каза Борел

01.03.2022 | 20:43 Редактор: Теодора Патронова
Жозеп Борел: Европейците няма да заменят свободата си за газ!

Европейците няма да заменят свободата си за газ. Това заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел пред Европейския парламент в рамките на извънредния дебат за войната в Украйна.

Трябва да прекратим зависимостта си от руския газ, призова той. "Показахме, че няма да пожертваме свободата за благосъстояние и напредък", добави Борел.

Най-важният урок от войната в Украйна според него е, че силите на злото съществуват и са способни със сила да решават спор. Трябва да бъдем по-единни, отколкото досега, настоя той.

Прилошава ми, когато виждам приликите с дните от навечерието на Втората световна война, каза Борел. Той призова ЕП да предвиди в бюджета си следваща руска агресия.

ЕС ще трябва сериозно да разгледа "легитимното" искане на Украйна за присъединяване, заяви председателят на ЕП Шарл Мишел, като добави, че "ще бъде трудно, знаем, че в Европа има различни мнения (за по-нататъшното разширяване)".

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че решението на Путин да нахлуе в Украйна е довело до обединяване на държавите срещу Русия.

"Ако Путин се стремеше да раздели Европейския съюз, да отслаби НАТО и да разедини международната общност, той постигна точно обратното", заяви Фон дер Лайен пред ЕП, а на сакото ѝ беше закачена синьо-жълта лента.

Заков вместо Янев - подкрепяте ли смяната на военния министър?

Категорично "да"! Стефан Янев допусна непростима грешка с позицията си.
29%
Категорично "не"! С действията си Янев защитаваше основно българския национален интерес.
54%
Не трябваше да сменят военния министър в разгара на войната в Украйна, независимо от разминаванията в позициите.
11%
Одобрявам смяната на Янев, но Драгомир Заков не е най-подходящ за поста военен министър.
6%
Общо 3539 гласа

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК