Путин готов да затвори кранчето на "Северен поток 1", петролът може да стигне $300 за барел

Отказът от руски петрол би довел до катастрофални последици за световния пазар, каза вицепремиерът Александър Новак

07.03.2022 | 22:44 Редактор: Елеонора Танева
Путин готов да затвори кранчето на

Цените на петрола могат да се покачат към и над 300 долара за барел, ако Съединените щати и Европейският съюз забранят вноса на петрол от Русия. Това заяви руският вицепремиер Александър Новак.

"Абсолютно ясно е, че отказът от руски петрол би довел до катастрофални последици за световния пазар. Скокът на цените би бил непредвидим. Скокът би достигнал 300 долара за барел, ако не и повече", каза Новак. Той направи видеоизявление, излъчено по държавната руска телевизия.

Според него замяната в Европа на доставките на руски петрол ще отнеме повече от година. А Русия знаела къде да пренасочи петрола, ако Европа и САЩ се откажат от него.

Новак също така предупреди, че Русия може да предприеме "огледални" действия на тези, взети от западните страни, като спре функциониращия в момента газопровод "Северен поток 1" към Германия, който беше пуснат в експлоатация през 2011 г.

"Във връзка с неоснователните обвинения срещу Русия относно енергийната криза в Европа и налагането на забрана за газопровода "Северен поток 2", ние имаме пълното право да вземем подходящо решение и да наложим ембарго върху изпомпването на газ през газопровода "Северен поток 1", посочи руският вицепремиер.

"Европа ни тласка към ембарго върху доставките на руски природен газ, но ние все още не сме взели подобно решение. Никой няма да има полза от това", предупреди Новак.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК