Тежък удар по Путин: САЩ и ЕС обмислят забрана на руския петрол

ЕС трябва да се отърве от зависимостта си от руските енергийни източници, заяви Урсула фон дер Лайен

07.03.2022 | 09:52 Редактор: Здравко Черкезов
Тежък удар по Путин: САЩ и ЕС обмислят забрана на руския петрол

САЩ и Европейският съюз дискутират много активно възможната забрана на вноса на руски петрол в отговор на инвазията в Украйна, обяви дипломат номер едно на САЩ Антъни Блинкен пред CNN.

"Разговаряме с нашите европейски партньори и съюзници, за да обмислим по един координиран начин идеята за забрана на руски петрол, като същевременно се уверим, че има достатъчно запаси от петрол на световните пазари", каза Блинкен.

Администрацията на Джо Байдън е под нарастващ политически натиск да разшири санкциите срещу Русия в енергийната сфера. Досега секторът беше до голяма степен пощаден от мерките, взети от Западните страни, за да не бъдат дестабилизирани пазарите, отбелязва money.bg, позовавайки се на Франс прес.

Запитана по същата тема днес, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, се показа по-предпазлива. Тя спомена за целта да се направи невъзможно за Владимир Путин да финансира войните си и допълни, че ЕС трябва да се отърве от зависимостта си от руските изкопаеми енергийни източници.

"В ЕС следователно дискутираме един стратегически подход за начина, по който да ускорим инвестициите във възобновяемите енергии, за начина, по който да диверсифицираме нашите енергийни доставки", допълни тя, без да споменава за забрана на вноса на руски въглеводороди.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба пък пледира пред CNN: "Спрете да купувате руски петрол". След което Кулеба отправи призив към всички Западни компании да се изтеглят от Русия, както той се изрази, "по хуманитарни причини".

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 2 години
Дреме им на САЩ те си имат техен. Ние ще трябва да си купуваме мулета и каруци. Сигнализирай за неуместен коментар