Отнемаме газта за санкциите, за да не ни спрат газа: Петков иска да сме по-внимателни

Засега няма пряка опасност от спиране на доставките, увери премиерът

08.03.2022 | 13:34 Редактор: Тодор Петров

България вероятно няма да се включи в евентуална забрана на вноса на руски природен газ и петрол, ако Брюксел вземе такова решение. Това обяви премиерът Кирил Петков в парламента. Страната ни застава зад Украйна, но не може да си позволи да се спре доставката на газ и петрол от Русия, категоричен бе той. Темата е била обсъдена и в директна връзка с председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Други европейски страни също са против такъв тип санкции.

Министър-председателят подчерта, че трябва да сме много внимателни при рестрикциите към Москва. Причината е, че страната ни е зависима от руските доставки на газ. 

"Като се говори санкции, не се говори ангро санкции просто така. От санкции до санкции има разлика. Тези санкции, които можем да подкрепим, ги подкрепяме. Тези санкции, които не можем да си ги позволим, не ги подкрепя", обясни премиерът. 

За момента Кирил Петков успокои, че няма пряка опасност от спиране на доставките.

"Засега няма нарушени доставки. Засега нещата изглеждат под контрол и ние сме в ежедневна комуникация. За газа - министърът на енергетиката договаря различни количества през Гърция", каза още премиерът. 

В отговор на кризата с Украйна страната ни ще закупи допълнителни количества зърно и пшеница. 

"Ще купим достатъчно количество България да има до следващата реколта до 2023 г. България ще има резерв близо 1,5 млн. тона", изтъкна Кирил Петков.

Информацията, че България изнася оръжия в Украйна беше отхвърлена от вицепремиера Корнелия Нинова. Правителството беше категорично, че на този етап до Киев страната ни е изпратила само хуманитарна помощ.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 2 години
Охо, категоричен бил тоя. Значи, вчера Русия била бензоколонка, а днес вече България не може без руските газ и петрол. Ми като си толкоз категоричен, откажи се от всичко руско, купувай от САЩ. Сигнализирай за неуместен коментар