Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Санкциите са шок за Русия и за пазарите, системата SWIFT не е незаобиколима

Това мнение защити банкерът Левон Хампарцумян в "Опорни хора"

07.03.2022 | 12:34 Редактор: Тодор Петров

Очевидно е, че планът, който беше за бърза война, инсталиране на някакво послушно правителство, избори и нова реалност, с която всички трябва да се съобразяват, не можа да стане. Очевидно това ще вземе повече време, НАТО и Западът не искат да влязат в пряк военен сблъсък, по разбираеми причини. Но санкциите, които са доста всеобхватни и доста интернационални, не е само държавите от НАТО, ЕС и Съединените щати, това означава много силен шок на пазарите и за самата Русия.

Това заяви банкерът Левон Хампарцумян в предаването "Опорни хора". Той е убеден, че страната ни също ще бъде засегната.

"Нарушаването на нормалните търговски връзки в един глобален свят го видяхме по Ковид, по заседналия кораб в Суетския канал, сега имаме истинска гореща война на европейския континент. Всички тези неща водят до икономически несгоди", посочи гостът на Ганиела Ангелова.

По думите му ефектът върху Русия ще бъде много по-силен, отколкото върху всички останали, защото Русия не произвежда нищо, което някой друг не произвежда.

"Това са установени вериги на доставка и търговия, които сега се блокират, нарушават, забраняват и ние пак бихме могли същите неща да ги купим, но не веднага и не на същата цена", отбеляза Хампарцумян.

Той посочи, че SWIFT е система за размяна на съобщения, която е най-общоприетата, най-лесната, най-евтината и най-надеждната, но тя не е задължителна и не е незаобиколима.

++"Има план Б. Той е по-сложен, по-скъп, по-ненадежден и т.н. Например, на територията на Русия има система за разплащане, която те са си изградили, очевидно готвейки се за някакви несгоди, не непременно война. Китайците имат собствена система, разбира се вътрешната система на Русия, тя е само вътре в Русия", каза още Хампарцумян.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК