Ново проучване показва връзката между консумацията на алкохол и плодовитостта

Намаляват шансовете за забременяване

05.03.2022 | 10:05 Редактор: Жаклина Иванова
Ново проучване показва връзката между консумацията на алкохол и плодовитостта

Редовната консумация на алкохол не е препоръчителна по време на бременност. Но още преди това, жените, които искат да създадат семейство, трябва да се въздържат от консумация на алкохол, защото той има негативно влияние върху репродуктивните способности.

Консумацията на алкохол през втората половина на менструалния цикъл е неблагоприятна и намалява шансовете за забременяване, пояснява проучване, публикувано в списанието Human Reproduction.

Екипът на д-р Кира Тейлър, професор по епидемиология и обществено здраве в Университета на Луисвил в Кентъки, е разгледал данните от 413 жени, за да установи възможните връзки между консумацията на алкохол и възможността за забременяване.

Умерената консумация нарушава плодовитостта

Жените, участвали в проучването, са били на възраст между 19 и 41 години и са били проследявани за максимален период от 19 месечни цикъла.

Жените са съобщавали за консумацията на алкохол и вида напитки, които са приемали. В началото на всеки нов цикъл е бил извършван тест за бременност.

Други фактори, които биха могли да повлияят на плодовитостта, като възраст, съпътстващи и предишни заболявания, тютюнопушене, затлъстяване, контрацепция и други, също са били включени в анализа.

Изградена е следната скала за алкохолна консумация:

  •     Висока консумация на алкохол: повече от 6 алкохолни напитки на седмица;
  •     Умерена консумация на алкохол: 3 до 6 алкохолни напитки седмично;
  •     Прекомерна консумация на алкохол: 4 или повече алкохолни напитки на ден.

Алкохолна напитка отговаря на: 0,33 л бира, 0,15 л вино или 44 мл ликьор.

Екипът на Тейлър е установил, че високият прием на алкохол във всеки момент от месечния цикъл може значително да намали шанса за зачеване. Това е важно да се знае, тъй като някои жени смятат, че е безопасно да се консумира алкохол в някои фази на цикъла, но това не е така.

Четете повече по темата в puls.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК