Влияе ли алкохолът на астмата?

Ключов фактор е количеството

19.02.2022 | 22:37 Редактор: Теодора Патронова
Влияе ли алкохолът на астмата?

Астмата може да бъде повлияна от много фактори. Например някои лекарства могат да предизвикат астматичен пристъп. Стресът също е рисков фактор за влошаване на астмата. 

Въпреки това не всички рискови фактори причиняват симптоми на астма при засегнатите пациенти. Пристъпите биха могли да бъдат значително намалени, ако се ограничи алкохолната консумация.

При астма дихателните пътища се стесняват и набъбват до степен, че дишането се затруднява. Епизодите на астма могат да бъдат внезапни или да настъпват регулярно. Астмата обикновено започва в детството и след това може да се потуши. Ако заболяването продължава, конвенционалната медицина няма ефективно лекарство за справяне с него, а само терапевтични средства, които биха могли да се използват за поддържане на астмата под контрол.

Едно от най-големите проучвания в това отношение е публикувано в Journal of Allergy and Clinical Immunology и включва повече от 350 възрастни.

При 33% от тях алкохолът се счита за пусковия фактор, който е отговорен за поне два пристъпа на астма. Виното се счита за особено алергизиращо.

Повечето симптоми на астма се появяват в рамките на един час след прием на алкохол.

Алкохолът може не само да предизвика пристъпи на астма, но и да засили типичните за заболяването симптоми. Алкохолът пречи на спокойния сън, влошава физическата работоспособност и концентрацията при работа. Всички тези проблеми често са налице при астма и се влошават от алкохола.

От друга страна, количеството е ключов фактор. Една чаша може да бъде безвредна, но по-големите количества биха могли потенциално да благоприятстват астматична криза.

Четете повече по темата в puls.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК