Ново проучване показва как влияе алкохолът на зрението ни

Дори умерената консумация на алкохолни напитки може да доведе до развитие на късогледство

01.03.2022 | 10:41 Редактор: Жаклина Иванова
Ново проучване показва как влияе алкохолът на зрението ни

Пионерско проучване, проведено от изследователи от Университета в Навара, заключава, че дори умерената консумация на алкохолни напитки може да доведе до развитие на късогледство.

Изследването е анализирало 15 642 младежи и проследява тяхното развитие в продължение на двадесет години, от 1999 до 2018 г. На всеки две години им се е предоставял въпросник за проследяване на навиците им и развитието на зрителната им острота.

Резултатите показват връзка между консумацията на алкохол и риска за зрението с течение на годините.

Увеличението само с 10 грама алкохол при редовна консумация предполага 5% увеличение на риска от миопия. Десет грама е количество, еквивалентно на чаша вино или халба бира.

Какъв е рискът от алкохола?

Като се има предвид колко чест е приемът на алкохол сред населението, рискът от миопия е значителен.

От късогледство страдат милиони хора по света.

По-тревожно е, че това е нарастващ проблем, към който се натрупват все повече рискови фактори. Постоянното използване на екрани има много негативно влияние върху зрителното здраве на младите хора. Разпространението е по-високо сред най-младите, родените след 2000 г., и при жените.

Самият заседнал начин на живот не е проблем, а по-скоро това, до което той води през повечето време - съсредоточаване на очите върху близките обекти, а не върху пейзажа наоколо или по-отдалечените места.

Четете повече по темата в puls.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК