Какво се случва с организма ни при отказа от алкохол?

Така популярният "Сух януари" се следва от все повече хора

13.01.2022 | 09:50 Редактор: Искра Ангелова
Какво се случва с организма ни при отказа от алкохол?

Януари е времето да направим оценка на успехите и грешките през последните 12 месеца, да се отървем от токсични хора и да бъдем по-уверени в себе си и да поемаме малко повече премерени рискове.

Началото на всяка година е и старт на желанието да променим фигурата, която леко сме отпуснали по време на празниците. Фитнес залите отново започват да се пълнят, интересът към здравословните рецепти се увеличава, а чипсовете, тортите и сладкишите остават в старата година. Януари обаче е чудесен период да предизвикаме себе си и в друга посока – да опитаме да откажем алкохола за 30 дни.

Така популярният "Сух януари" се следва от все повече хора, които искат да дадат почивка на тялото си от всичките коктейли, изпити по Коледа и Нова година. Отказването от алкохола за продължителен период от време има полезни ползи, които се простират отвъд всичко, което може да е модерно в момента. Дори един месец въздържание може да доведе до здравословни ефекти. Много хора съобщават за подобрение в съня и усещане за благополучие. Освен това, един месец без алкохол може да доведе до подобрения в чернодробната функция и намаляване на подуването в корема.

Ето какво се случва с организма ни при отказа от алкохол

1. Подобряване на менталното здраве

Алкохолът и редовното пиене могат да причинят дългосрочни негативни въздействия върху мозъка, включително лоша памет и по-бавни рефлекси. С течение на времето мозъкът може да свикне с ефектите на алкохола, което го кара да работи по-усилено и да причини неприятни или дори опасни симптоми, когато не пиете, включително треперене и сърцебиене. Това може да доведе до прегряване, което да ви накара да се чувствате по-замаяни.

Според д-р Майкъл Макграт, ако изключим алкохола от ежедневието си за един месец или повече, веднага ще започнем да се чувстваме по-добре и да мислим по-трезво. Той обяснява, че може да забележим увеличаване на умствената яснота и паметта, тъй като употребата на алкохол влияе негативно на концентрацията и паметта.

2. По-добър сън

Идеята, че алкохолът може да ви помогне да спите по-добре, е мит. Може да ви накара да се чувствате сънени и да заспите бързо, но по-късно през нощта се забърква в моделите ви за сън, докато преминава през вашата система. Тъй като алкохолът е депресант, той може да попречи на правилния цикъл на съня, като забави нервната ви система. Тя се ускорява отново след премахването на алкохола, което може да причини нарушаване на съня и да ви накара да се будите през цялата нощ. Това води до сънливост на следващия ден.

"Безсънието е доста често срещано при хора, които злоупотребяват с алкохола", казва д-р Макграт. Той допълва, че алкохолът сериозно влияе върху качеството на съня.

Четете цялата статия в tialoto.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК