Експерти препоръчват да избягваме тези храни, ако искаме здрави бъбреци

Червеното месо не трябва да се консумира повече от 2-3 пъти седмично

04.01.2022 | 08:32 Редактор: Искра Ангелова
Експерти препоръчват да избягваме тези храни, ако искаме здрави бъбреци

Бъбреците са жизненоважен орган в човешкото тяло, тъй като са отговорни за изчистването на токсините от тялото. Експерти препоръчват да не се консумират пет определени храни, за да се поддържа бъбречната функция нормална.

Излишна сол: въпреки че солта, за разлика от добавената захар, е необходима за здравословното функциониране на тялото понеже участва в различни дейности, прекомерната консумация може да натовари и сърцето заради диуретичния си ефект. Препоръчително е солта да се консумира с мярка.

Червено месо: то трябва да се консумира не повече от 2-3 пъти седмично. Бъбречните камъни са едно от усложненията, които могат да възникнат в резултат на преяждане с червено месо.

Изкуствени подсладители: ако обичате сладко, но в същото време пазите и диета с подсладители, бъдете внимателни! Консумирането на заместителите на захарта може да доведе до различни усложнения, особено за бъбреците, така че е най-добре да избягвате напълно преработените сладкиши.

Алкохол: не само е полезно за бъбреците, но намаляването на употребата на алкохол има много други ползи за човешкото тяло. Противно на общоприетото мнение, тези напитки не само влияят неблагоприятно върху черния дроб, но имат и отрицателно въздействие върху бъбреците, информира БГНЕС.

Кафе: въпреки че е една от най-популярните напитки в световен мащаб, тя има тъмна страна – кофеинът в кафето е токсин, който се филтрира от бъбреците. Ако имате фамилна анамнеза за бъбречно заболяване, изключително важно е да избягвате консумацията на кафе.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК