Пилешкото - една от най-сериозните заплахи за здравето ни?

Експерт отправи няколко препоръки, които е добре да се спазват при готвене на месото

03.01.2022 | 16:22 Редактор: Искра Ангелова
Пилешкото - една от най-сериозните заплахи за здравето ни?

Документален филм разобличи тъмните тайни на промишленото производство на пилешко месо във Великобритания. Морланд Сандърс е провел тайно журналистическо разследване и установил какви вреди нанася това производство на човешкото здраве, съобщи "Дейли Мейл".

Той обясни, че пилетата, които се продават в супермаркетите, често са източник на опасни бактерии, въпреки че в магазините ни уверяват, че са напълно безопасни за здравето ни.

Клиентите знаят, че върху някои продукти в супермаркетите на етикета е отпечатано лого – червен трактор. Това е сертификат за качество на хранителните стоки или поне така ни уверяват, разказва журналистът.

Това лого обикновено се поставя върху органичните и пресни продукти, продавани в супермаркетите. Сертификатът също е гаранция за това, в процеса на производства са изпълнени всички изисквания за правилното отглеждане на животни.

Независимо от това, при направена проверка на щанда за пилешко месо в супермаркети с лого с червен трактор, стана ясно, че 80% от тези продукти съдържат фекалии.

Направеният анализ потвърди, че в почти половината от взетите за проверка образци се съдържат устойчиви на антибиотици бактерии.

Микробиологът и специалист по опазване на околната среда д-р Лайза Ейвъри от института "Джеймс Хътън" обясни, че ако бъде изядено пилешко месо с такива бактерии, ще възникне "потенциална опасност". Работата е там, че "човек може да получи инфекция, която да доведе до усложнения и ще се нуждае от антибиотици за лечението ѝ". А в този случай антибиотиците няма да имат нужния ефект.

В момента това е една от най-сериозните заплахи за човешкото здраве, твърди д-р Ейвъри. "В крайна сметка може да изпаднем в ситуация, при която антибиотиците вече няма да действат и тогава дори обикновени инфекциозни заболявания може да бъдат нелечими", обясни тя, цитирана от БГНЕС.

Експертът отправи няколко препоръки, които е добре да се спазват при готвене на пилешко месо.

На първо място пилешкото не се мие. Не трябва да се допуска месото да се допира до нещо друго, освен тенджерата или тигана, в който се готви. Когато сте пипали такова месо, трябва непременно да измиете след това ръцете си.

Когато извадите пилешкото месо от опаковката, веднага го поставете в съда за готвене, а след това измийте ръцете си. И докато не го направите, не докосвайте никаква повърхност, съветва д-р Ейвъри.

Ако се спазват написаните на опаковката инструкции, това също води до намаляване на опасността от заразяване с бактерии.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК