Нездравословните причини, заради които не трябва да започвате диета

Заблуда е, че ако изглеждате перфектно ще се чувствате по същия начин

06.01.2022 | 14:35 Редактор: Искра Ангелова
Нездравословните причини, заради които не трябва да започвате диета

След отминаването на празниците и обилното хранене с прекрасни вкусни ястия за много хора идва времето, в което си казват, че трябва да започнат диета, за да върнат добрата си форма или най-после да постигнат мечтаната фигура, за която си обещават с всяка нова година.

Време е обаче да кажете "не" на диетите, ако си ги налагате по някои психически вредни и физически нездравословни причини. Мотивацията за започване на диета трябва да е подплатена главно от желание за подобряване на здравословното състояние наред със стройната фигура. Ако се насилвате да спазвате диети по нездравословни причини, това няма да се отрази добре нито на физиката, нито на психиката ви.

Кои са нездравословните причини, заради които не трябва да започвате диета?

1. "Искам да се чувствам по-добре."

Това е една от най-честите причини хората да искат да започнат диета – за да се чувстват по-добре. Популярна е заблудата, че ако изглеждате перфектно ще се чувствате по същия начин. Да се чувствате добре обаче е състояние на духа. То може да се постигне без да изглеждате като супермодел. В много случаи стремежът към постигане на идеалната фигура с перфектни пропорции, което често е и трудно постижимо, води именно към разочарования, ниско самочувствие, хранителни разстройства в различни крайности.

Ако се съсредоточите върху себе си като цялостна личност, а не само върху физическото си проявление, ще се чувствате истински добре.

2. "Искам да си намеря половинка."

Друга популярна заблуда е, че трябва да изглеждате перфектно, да сте слаби и стройни, за да имате половинка. Онова, което всъщност привлича хората, се крие далеч под обвивката. Сложната съвкупност от механизми и фактори на привличане надхвърля идеалните пропорции. Ето защо, за да привлечете партньор, по-скоро трябва да излъчвате хармония със самите себе си. Чарът, обаянието, привлекателността идват от състоянието на духа много повече от състоянието на физиката.

3. "Искам да съм по-щастлив/а."

Ако не се чувствате добре в кожата, отслабването няма да ви направи задължително щастливи. Това не е особено добра причина да започнете диета. Мотивацията ви е добре да включва желание за подобряване на здравословното състояние в дългосрочен план. Краткосрочните диети водят до йо-йо ефект и още повече разочарования, а дори здравословни проблеми. Ако наистина искате да изглеждате и да се чувствате добре, променете начина си на хранене и живот всеки ден. Бавно, но сигурно, това ще ви помогне да се чувствате цялостно по-добре, а и ще си личи отвън.

Четете цялата статия в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК