Зехтинът крие редица ползи за здравето ни

Той е задължителна част от здравословната диета

04.01.2022 | 15:29 Редактор: Искра Ангелова
Зехтинът крие редица ползи за здравето ни

Зехтинът е известен като една от най-полезните течни мазнини. Той е неизменна част от средиземноморската кухня на народите от този регион. Приготвя се чрез студено пресоване на маслини, като по този начин се извличат всички ценни масла в тях. Богат е на здравословни мазнини, които са важни за функциите на сърдечносъдовата система.

Антиоксидантите в зехтина предпазват от развитие на ракови клетки и се борят със стареенето. Зехтинът играе съществена роля и за имунната функция. Съществуват различни клинични проучвания, публикувани в Lipids In Health and Disease и доказващи, че консумацията на зехтин може значително да понижи риска от рак на дебелото черво и стомаха.

Зехтинът би могъл да допринесе и в борбата с различни сърдечносъдови заболявания, диабет, затлъстяване, висок холестерол.

Зехтинът е много богат на витамините Е и К, които са мастноразтворими и които са мощни антиоксиданти. Витамин Е участва активно в процесите на имунната система, като това подпомага производството на червени и бели кръвни клетки. Витамин Е е силен антиоксидант, който се бори със стреса, причинен от свободните радикали, според U.S. National Library of Medicine, цитирана от healthdigest.com. Според някои изследвания витамин Е може да допринесе и в превенцията на инсулт, инфаркт, някои сърдечносъдови заболявания, чернодробни заболявания.

Витамин К е друг много мощен антиоксидант, който играе съществена и незаменима роля в изграждането на костите и механизмите на съсирване на кръвта. Ако храненето е бедно на витамин К, това може да доведе до сериозни проблеми със съсирването и костите.

Всички тези ползи от зехтина са добре познати и дълго обсъждани. Но има още една потенциална полза за здравето от зехтина, която може да се окаже изненадваща за мнозина.

Четете цялата статия в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК