Колко опасна може да бъде нелекуваната кашлица?

Тя е един от най-неприятните симптоми, които съпровождат вирусните инфекции

28.02.2022 | 20:10 Редактор: Жаклина Иванова
Колко опасна може да бъде нелекуваната кашлица?

Още преди появата на Ковид-19 грипът и вирусите бяха основна заплаха за здравето ни (особено през студените месеци). С днешна дата ситуацията се усложнява още повече с все по-бързо разпространяващите се и все по-заразни нови варианти на вируса, който промени из основи начина ни на живот през последните 2 години.

Не са рядкост и случаите на заразени едновременно с грип и Ковид-19 или т.нар. флорона.

Наред с болките в гърлото, хремата и общото неразположение, кашлицата се явява един от най-неприятните симптоми, които съпровождат вирусните инфекции. Тя може да бъде особено мъчителна в случаите, когато не се повлиява особено от стандартните медикаменти и да засили многократно чувството на дискомфорт по време на боледуването.

Защо кашлицата понякога е толкова мъчителна?

За да си отговорим на този въпрос, следва да сме наясно какво представлява кашлицата. Тя е естествен защитен механизъм на тялото. Независимо дали е следствие от Ковид-19 или причината за появата ѝ е друга по същество, кашлицата е породена от раздразнение на рецептори в дихателните пътища.

Тези рецептори се намират във фаринкса (горната част на гърлото), в трахеята и дихателните пътища, като броят им е значителен.

Те са активират както при механично дразнене, така и от други фактори, сред които различни вещества, химикали, дим, секрети и т.н. Сблъсквайки се с подобни дразнители рецепторите изпращат сигнали до мозъка, който на свой ред дава "команди" към гръдните мускули и резултатът е познатата на всички и неприятна кашлица.

Тя може да бъде суха (без отделяне на секрет) и продуктивна (при която се отделят секрети).

Колко опасна може да бъде нелекуваната кашлица?

Макар и в повечето случаи кашлицата да отшумява без особени последствия (ако не броим дискомфорта и влошеното качество на живот по време на боледуване), тя в никакъв случай не бива да бъде подценявана.
Ако не предприемем навременно мерки неприятният симптом може да продължи дълго и да се превърне в по-сериозно усложнение.  
Продължителното възпалените на бронхите може да доведе трайно увреждане.

Четете повече по темата в puls.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК