НАТО потвърди: Испания и Нидерландия пращат изтребители в България

Нахлуването на Русия в Украйна би било грешка, със сериозни жертви, коментира Велизар Шаламанов

24.01.2022 | 18:55 Редактор: Елеонора Танева

НАТО засилва военното си присъствие в Източния фланг. Испания и Нидерландия пращат изтребители в България, а Франция ще дислоцира войски в Румъния.

Това потвърди официално Алиансът след информацията, че изтребители ще бъдат изпратени в България.

Дания изпраща фрегата в Балтийско море и е готова да разположи четири бойни самолета F-16 в Литва. Испания изпраща кораби за военноморските сили на НАТО. Страната обмисля изпращането на изтребители в България. Франция изрази готовност да изпрати войски в Румъния под командването на НАТО. Нидерландия изпраща два бойни самолета F-35 в България от април. 

Според бившия министър на отбраната Велизар Шаламанов това е нормален процес.

"С цел да се гарантира от една страна въздушния суверенитет, от друга страна да се демонстрира солидарността, да се гарантира единството на Алианса", коментира Шаламанов. 

Нова стратегия предприемат и Съединените щати на фона на доскорошния по-спокоен подход към напрежението с Русия. Белият дом обмисля изпращането на между 1000-5000 войници на Източния фланг на НАТО. Такива гласове все по-често се чуват и в Американския конгрес.

"Трябва да има съвместни военни учения в Полша, Прибалтийските страни, Румъния, България, за да покажем на Путин, че сме сериозни. Сега той не мисли, че сме сериозни", заяви републиканецът Майкъл Макол.

Според Шаламанов действията на Русия са напълно непрогнозируеми. А едно нахлуване ще доведе до последствия.

"Опитът от последните 7 години показва, че не може да бъде изключен никакъв развой на събитията, включително и агресивни действия. Откритостта от страна на НАТО е механизъм за деескалация и Русия трябва да се възползва от този механизъм, а да не върви в посоката, в която действаше през 2014 година. То ще бъде свързано със сериозни жертви. Това би било грешка", анализира Шаламанов.

Позиция има и от Кремъл - според говорителя Дмитрий Песков с действията си Брюксел и Вашингтон нагнетяват информационна истерия и разпространяват лъжи.

Очаквате ли да се стигне до военен конфликт в Украйна?

Да. Русия струпва много войски и ще нахлуе в Украйна, а НАТО ще отвърне светкавично.
18%
Не. Това е епизод пореден от борбата за влияние между Русия и САЩ.
70%
Не ме вълнува, важното е България да не пострада.
13%
Общо 2036 гласа

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Пешо от Нови хан
преди 2 години
От освобождението от турско робство та до днес, нас никой за нищо не ни е питал Сигнализирай за неуместен коментар