България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Русия рязко ще вдигне боеспособността си и ще активизира службите си у нас?

Страната ни се превръща в едно от твърдите звена срещу руската агресия, коментира бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев

24.01.2022 | 09:26 Редактор: Елеонора Танева

Русия поиска силите на НАТО да напуснат България и Румъния. Алиансът категорично отхвърли исканията на Москва с мотива, че те биха създали първокласни и второкласни членове, което не могат да приемат. 

"Фокусът на НАТО от няколко години се насочва към България и Румъния. Турция беше най-силното звено на югоизточното крило на Алианса, но отношенията между Ердоган и Путин през последните години разтревожиха САЩ и страните членки на НАТО. В България миналата година се проведе едно от най-мащабните учения на Алианса. Центърът за координация на военноморските сили е във Варна. Ето защо ние сме част от това напрежение, което нараства през последните седмици", коментира бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев в студиото на "България сутрин".

Според него искането на Русия към България е по-скоро демонстрация на мускули, отколкото очакване на реални действия. 

"Русия все още не е готова за пълномащабни военни действия в Украйна. Но след месец ще достигне своя капацитет. В момента има разположени 150 000 души армия по границите на Украйна. Сега армията на Украйна е от над 250 000 души. Русия рязко в следващите месеци ще вдигне боеспособността на своите сили, затова НАТО реагира", заяви Керемедчиев пред Bulgaria ON AIR. 

Той уточни, че се очаква активизиране на руските служби у нас.

"Това е свързано и с промяната на тона между България и Северна Македония. Русия реагира на това, че България започва да играе все по-активна роля със своите съседи. Страната ни се превръща в едно от твърдите звена срещу руската агресия и това изнервя Москва", анализира бившият зам.-външен министър.

Керемедчиев подчерта, че страната ни е реагирала адекватно на искането на Русия. 

"Москва се опитва всячески да вкара клин между страните членки на НАТО и използва отрицателните отношения на част от българите към НАТО, така цели да омаловажи нашата роля като член на Алианса. В момента поне има диалог Русия - НАТО. Москва започна с пълна кошница, с тежки имперски желания, за да може да се достигне до някаква конкретика", добави Керемедчиев. 

Бившият зам.-министър отбеляза също, че очаква позитивни новини от посещението на премиера на РСМ Димитър Ковачевски у нас. Както и представяне на новия македонски посланик.

Очаквате ли да се стигне до военен конфликт в Украйна?

Да. Русия струпва много войски и ще нахлуе в Украйна, а НАТО ще отвърне светкавично.
18%
Не. Това е епизод пореден от борбата за влияние между Русия и САЩ.
70%
Не ме вълнува, важното е България да не пострада.
13%
Общо 2036 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
0 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 2 години
3
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Само да няма поражения по нашата държава. Да правят каквото искат иначе. Сигнализирай за неуместен коментар
2
6 rate up comment rate down comment 3
войнолюбци
преди 2 години
"....и използва отрицателните отношения на част от българите към НАТО,..." - Каква част, г-н Керемедчиев? 30 -40-60-80% ? Защо нямаше референдум за членството ни в НАТО? Защо хора като Паси решаваха от името на целия народ? Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 0
Novae
преди 2 години
Все повече и повече излиза точна информация която за сега само подсказва, защо 500 години россия е пазила неутралитет при това платен. Това ги дразни най-вече защото ще трябва да забранят РПЦ главният инспиратор на неутралитета. А това на фона на ВОСКРЕСЕНИЕ е невъзможно с това обременено с фанатизъм ръководство. Сигнализирай за неуместен коментар