Как политическите лидери у нас реагираха на искането на Русия за НАТО

Премиерът увери, че свикване на КСНС не е нужно

21.01.2022 | 18:49 Редактор: Здравко Черкезов

Русия с настояване войските на НАТО от България и Румъния да бъдат изтеглени. Думите са на външния министър на Кремъл Сергей Лавров. А острата им позиция предизвика политически реакции в правителството, президента и политическите сили у нас.

В позицията на Кремъл се посочва, че една от инициативите на Руската федерация е изтеглянето на чужди военни сили от някои страни. 

"Става дума за изтегляне на чужди сили, техника и въоръжение, както и други стъпки с цел възстановяване на конфигурацията от 1997г. На територията на страните, които тогава не са били членове на НАТО. Това се отнася за България и Румъния", се казва в искането на Русия.

Отзвукът у нас не закъсня. Думите на Кремъл отекнаха първо в Народното събрание, където бившите управляващи поискаха позиция от правителството и президента, да бъде свикан Консултативен съвет по национална сигурност и Комисията по отбраната, увеличение на бюджета за отбрана.

"Това пряко засяга суверенитета. Да бъдат поканени министър-председателят, министърът на вътрешните работи и министърът на отбраната, за да обсъдим заедно заплахите срещу националната сигурност", призова председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Малко по-късно премиерът изпълни призива на бившите управляващи и обясни:

"България е суверенна държава, ставайки член на НАТО и като такъв решаваме сами да организираме отбраната на страната си. Вашингтонският договор не предвижда втора категория. Призовавам Руската федерация да спре ескалацията на напрежението и стриктно прилагане на ангажиментите", каза Петков.

От ГЕРБ обаче останаха недоволни от краткия отговор на премиера. А страстите разпали повторното им настояване от трибуната за по-изчерпателна позиция

В кулоарите на Народното събрание премиерът все пак уточни, че свикване на Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС) към момента не е нужно. 

"Ние сме конструктивни партньори на НАТО, но едновременно с това деескалацията е нашият основен фокус и дипломатическото решение на този проблем. Аз говоря с министрите, със службите и следим много внимателно ситуацията, но не мисля, е повече от това е необходимо", увери той.

Партиите пък излязоха с разнопосочни позиции по темата.

"България е направила своя избор. Той е ясен и нашата националната сигурност се гарантира в съюз с НАТО и от ДБ потвърждаваме този избор, ще развиваме този избор и няма да се поддаваме на руските провокации да се върнем в така наречените сфери на влияние", категоричен бе съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

"Нормално да очакваме подобна реакция, както от другата страна в ситуация, с която България представлява страна членка да станем плацдарм за натрупване на нови войски. Българската позиция трябва да бъде за деескалация на конфликта", смята председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ посочи в социалните мрежи, че България е направила своя избор и той е членството в НАТО и ЕС. А от БСП и Има такъв народ отказаха коментар по темата. От външното ни министерство също реагираха. 

"Призоваваме Руската федерация да проявява уважение към осъзнатия външнополитически избор на Република България за членство в НАТО и към решенията на българския Конституционен съд.

Президентът Румен Радев също осъди руското искане в писмена позиция: 

"Настояването на Русия за изтегляне на силите на НАТО от България е неприемливо и безпредметно. Страната ни не приема ултимативни искания от когото и да било", категоричен бе държавният глава.

От Министерството на отбраната до момента не са изразили позиция по думите на Руската федерация. 

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Всичко е до късмет
преди 2 години
Предателите от БСП и Има такъв *** народ ще извадят голям късмет, ако ядрената война не се състои, в противен случай тези руски шпиони незабавно ще бъдат изправени до стената от Военният трибунал. Сигнализирай за неуместен коментар