Петков: България направи своя избор с НАТО, Русия да работи за по-сигурна Европа

"Вашингтонският договор не предвижда втора категория страни членки", заяви премиерът

21.01.2022 | 14:07 Редактор: Здравко Черкезов

България е суверенна държава и отдавна сме направили своя избор, ставайки член на НАТО, и като такъв решаваме сами да организираме отбраната на страната си в координация с нашите партньори.

Това заяви министър-председателят Кирил Петков в изявление от парламентарната трибуна, с което призова Руската федерация да остане ангажирана в диалога за деескалация на напрежението и да работи за по-сигурна Европа.

Вашингтонският договор не предвижда втора категория страни членки, за които колективната отбрана да се прилага избирателно и в ограничен обем, заяви още Петков.

"Това пряко засяга суверенитета на България. Да бъдат поканени премиерът, министърът на външните работи, министърът на отбраната, за да обсъдим заедно заплахите срещу националната сигурност", посочи Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

"Ние от ДБ ще подкрепим усилията на правителството за развитието на принадлежността ни към НАТО, за развитието на всички аспекти на колективната ни сигурност", заяви Христо Иванов от "Демократична България".

"Единствено българският народ и държава могат да решават какви войски ще бъдат на наша територия. Тези въпроси не могат да бъдат обсъждани от чужди държави. Недопустимо е Вашингтон или Москва да се разпореждат с българската отбрана и българската външна и вътрешна политика", коментира Цончо Ганчев от "Възраждане".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК