Защо ЕС ще загуби много повече от САЩ при санкции срещу Русия

Москва е добре подготвена да издържи на всякакви рестрикции

24.01.2022 | 11:59 Редактор: Тодор Петров
Защо ЕС ще загуби много повече от САЩ при санкции срещу Русия

Европейският съюз може да загуби доста повече от САЩ при конфликт с Русия, което обяснява защо западните съюзници срещат трудности в договарянето на твърда позиция по отношение на Украйна, пише Bloomberg.

Русия е петият по големина търговски партньор на ЕС – както и най-големият му енергиен доставчик – докато за САЩ тя едва влиза в топ 30. Подобна разлика има и по отношение на инвестициите. Русия привлича пари от европейски бизнес като Ikea, Royal Dutch Shell и Volkswagen.

На фона на ускоряващата се инфлация и потребители, притиснати от ръста в цените на енергията, представителите на ЕС действат внимателно по перспективата за санкции. Те искат Русия да пострада повече от Европа от мерки, целящи да предотвратят нахлуване в Украйна.

Тревожат се, че една евентуална война може да задуши доставките на природен газ в средата на зимата, когато нуждата от него е най-голяма.

"Европейските цени на енергията са основен проблем. Владимир Путин иска ЕС „да е ужасéн за газа тази зима и от това да остане на студено", казва Тим Аш, старши стратег за развиващите се пазари в Bluebay Asset Management.

Докато американският президент Джо Байдън предупреждава, че руската армия може да предприеме действия скоро, лидерите на ЕС печелят време.

"Русия е добре подготвена да издържи на всякакви санкции, след като предприе стъпки да се изолира срещу мерки, които САЩ може да наложат", казва Виктор Сабо, фонд мениджър в Aberdeen Asset Management в Лондон.

Очаквате ли да се стигне до военен конфликт в Украйна?

Да. Русия струпва много войски и ще нахлуе в Украйна, а НАТО ще отвърне светкавично.
18%
Не. Това е епизод пореден от борбата за влияние между Русия и САЩ.
70%
Не ме вълнува, важното е България да не пострада.
13%
Общо 2036 гласа

Четете повече по темата в Investor.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
Винаги има последствия за ЕС Сигнализирай за неуместен коментар