Байдън предупреди Путин: Русия ще опита да нахлуе в Украйна и ще катастрофира

"Нашите съюзници и партньори са готови да наложат тежки санкции и значителни щети", посочи американският президент

20.01.2022 | 14:05 Редактор: Жаклина Иванова

Една година след встъпването си в длъжност, американският президент даде двучасова пресконференция и отправи предупреждение към Путин. Джо Байдън е сигурен - Русия ще се опита да изпита решимостта на Запада и вероятно ще предприеме действия в Украйна.

"Предполагам, че ще влезе в Украйна. Той трябва да направи нещо", подчерта Байдън.

И поясни, че не вярва Москва да е готова за пълномащабна война, но ще търси ескалация на конфликта. Отговорът ще зависи от размера на руските действия, но Съединените щати и съюзниците им имат готовност да наложат невиждани по размера си санкции.

"Ако става дума за ограничено навлизане, е едно. Но ако те наистина предприемат това, на което са способни с всички военни части, които са струпани на границата, това ще се превърне в катастрофа за Русия. Нашите съюзници и партньори са готови да наложат тежки санкции и значителни щети на Русия и руската икономика", уточни американският президент.

Споменаването на "ограничено навлизане" обаче предизвика объркване - дали при такъв сценарий Украйна няма да получи помощ от Вашингтон и съюзниците.

Наложи се по-късно от Белия дом да пояснят позицията с изявление, в което се подчертава, че всяко преминаване на границата на руски военни ще се разглежда като подновена инвазия и тя ще бъде посрещната с обединена ответна реакция.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
3 rate up comment rate down comment 0

преди 2 години
Стара финландска поговорка:"Единственото хубаво нещо, което идва от изток, е Слънцето!" Сигнализирай за неуместен коментар
2
4 rate up comment rate down comment 0
Нов проект санкции
преди 2 години
"Свободните" медии у нас мълчат за новия проект на санкции против кремълските тирани, от който проект става ясно, че илюзиите на ват.ниците за военно превъзходство над космическа Америка са жалки мечти. Много скоро крепостните ще бъдат сразени. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 3
линда
преди 2 години
Изкуфял дърт фашист, той не мисли за американците,а за себе си. Сигнализирай за неуместен коментар