Байдън разполага хиляди войници в Източна Европа и Балтийския регион 

Опасенията на САЩ са, че Русия може да предприеме инвазия в Украйна

24.01.2022 | 11:08 Редактор: Ваня Кузманова
Байдън разполага хиляди войници в Източна Европа и Балтийския регион 

Американският президент Джо Байдън обмисля разполагането на хиляди войници в Източна Европа и Балтийския регион, пише в. "Ню Йорк таймс", като се позова на източници от американското правителство, пожелали да останат анонимни.

Байдън обмисля също така разполагането на бойни кораби и военни летателни апарати в страни от НАТО, което би означавало преосмисляне на сдържаната досега позиция на американския лидер във връзка с украинския въпрос.

Идеята за засилване на американското военно присъствие в региона е продиктувана от все по-сериозните опасения, че Русия може да предприеме инвазия в Украйна.

Подобен ход би означавал сериозна промяна в подхода на правителството на Байдън, което доскоро се придържаше към сдържана позиция по украинския въпрос, тъй като се страхуваше, че в противен случай би могло да провокира Русия да нахлуе в Украйна. 

След като руският президент Владимир Путин обаче продължава със своята заплашителни действия по отношения на Украйна и след като преговорите между американски и руски представители не доведоха до промяна, американското правителство започва постепенно да се дистанцира от своята досегашна стратегия, отбелязва "Ню Йорк таймс", предаде БТА. 

На среща в събота в президентската резиденция "Кемп Дейвид" в щата Мериленд високопоставени служители на Пентагона са представили на Байдън няколко варианта за прехвърляне на американски сили по-близо до границите на Русия. 

Тези варианти включат изпращането на от 1000 до 5000 войници в страни от Източна Европа, като се предвижда, ако ситуацията се влоши, броят им да бъде увеличен десетократно.

Очаквате ли да се стигне до военен конфликт в Украйна?

Да. Русия струпва много войски и ще нахлуе в Украйна, а НАТО ще отвърне светкавично.
18%
Не. Това е епизод пореден от борбата за влияние между Русия и САЩ.
70%
Не ме вълнува, важното е България да не пострада.
13%
Общо 2036 гласа

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Слав
преди 2 години
Щатите само подклаждат проблема, те искат война и търсят поводи- това е ясно на всички Сигнализирай за неуместен коментар