САЩ и Великобритания изтеглят дипломати от Украйна, ЕС избягва драматизиране на ситуацията

Русия отрече планове за военни действия

24.01.2022 | 13:53 Редактор: Ваня Кузманова

Масово изтегляне на дипломати от Украйна заради заплахата от руско нахлуване. Такива действия вече предприеха Съединените щати и Великобритания. От Европейския съюз обаче, засега няма да изтеглят мисиите си от Украйна. 

Обединеното кралство започна да изтегля представителите си от британското посолство, макар да няма конкретна заплаха. А САЩ призоваха семействата на дипломатите си да напуснат страната, както и онези от тях, които нямат ключова роля. 

Мотивът на Съединените щати за изтеглянето на представителите е, че руска инвазия може да дойде "по всяко време". Вашингтон призова и американските граждани да напуснат страната. От американското външно министерство посочват, че "има информация за планирано от Русия значително военно действие срещу Украйна".

Позицията на Европейския съюз е, че дипломатическите служители на Съюза ще останат на мястото си. 

"Не мисля, че трябва да драматизираме, докато преговорите продължават. Не смятам, че трябва да напускаме Украйна, но може би държавният секретар Блинкен разполага с повече информация, която ще сподели с нас", заяви Жозеп Борел - върховен представител по външната политика и сигурността. 

Русия отрече планове за военни действия, но десетки хиляди войници са се струпали на границата. Украйна определи изтеглянето на дипломатическия персонал като "преждевременно" и "проява на прекомерна предпазливост“. 

В събота и неделя около 170 тона американска "помощ", включително боеприпаси, пристигнаха в Украйна. A президентът Джо Байдън обмисля разполагането на хиляди американски войници, както и на военни кораби и самолети. 

Междувременно, главнокомандващият германските военноморски сили подаде оставка след думите си, че руският президент Владимир Путин заслужава уважение, а Украйна никога няма да си върне Крим.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Очаквате ли да се стигне до военен конфликт в Украйна?

Да. Русия струпва много войски и ще нахлуе в Украйна, а НАТО ще отвърне светкавично.
18%
Не. Това е епизод пореден от борбата за влияние между Русия и САЩ.
70%
Не ме вълнува, важното е България да не пострада.
13%
Общо 2036 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК