МВР на Казахстан: 16 убити и над 1300 ранени униформени, 5 100 арестувани за безредиците

Около 300 човека са задържани при опит да напуснат страната

09.01.2022 | 09:48 Редактор: Елеонора Танева
МВР на Казахстан: 16 убити и над 1300 ранени униформени, 5 100 арестувани за безредиците

16 представители на силите за сигурност са били убити при размириците в Казахстан. Това показват официалните данни на Министерството на вътрешните работи.

Повече от 1300 полицаи, военни и бойци от Националната гвардия са били ранени.

Над 5100 души са задържани за участие в безредици. Полицията е задържала около 300 човека при опит да напуснат Казахстан.

Казахстанското министерство на търговията увери, че няма проблем със снабдяването с храни. На стоковите борси обаче се препоръчва да не възобновяват работа, докато ситуацията в страната не бъде стабилизирана.

Обстановката в столицата Нур Султан е спокойна, общественият транспорт се движи, а кабелната интернет връзка е възстановена, предаде кореспондент на ТАСС. Той обаче уточни, че мобилният интернет остава спрян.

В Алмати - най-многолюдният казахстански град, който се превърна и в епицентър на безредиците - супермаркетите отново ще отворят, но с намалено работно време, информира БТА.

Въздушният транспорт в Казахстан постепенно се възстановява. Днес е планирано да бъдат изпълнени 38 международни полета, а 29 са били анулирани, съобщиха от Министерството на индустрията и инфраструктурното развитие.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК