Опашката за хляб в Казахстан - местният Facebook при спрян интернет

Хората се редят на насъщния под звуците на изстрели

09.01.2022 | 07:00 Редактор: Елеонора Танева
Опашката за хляб в Казахстан - местният Facebook при спрян интернет

Под звуците на изстрели граждани на най-големия казахтански град Алмати се редят на опашки за хляб.

От различни части на града се чуват експлозии и изстрели. Много от хората се страхуват да излязат по улиците. Причината далеч не е само вечерният час, който беше въведен след началото на размириците.

Онези, които независимо от блокирането на интернет все пак са имали достъп до мрежата, несъмнено са били шокирани от кадрите, показващи как млада жена с дете е простреляна. Кой точно е стрелял по нея, така и не става ясно.

Повечето хора пазаруват в малките магазинчета в съседство, защото големите супермаркети и търговски центрове в града остават затворени.

"Ситуацията на хората сега е много тежка, трябва да си помагаме взаимно. Когато чух, че не достига хляб в града, станах рано сутринта и опекох няколко хляба. Но раздавам само по един на човек, за да има за повече хора", казва притежателката на малка пекарна, която предпочита да остане анонимна.

На опашките за хляб хората обменят и актуална информация. "Как иначе да се информираме? Та нали изключиха интернет. Не всеки има сигнал на телефона си. Телевизията също е ограничена. Изобщо не знаем какво се случва, само чуваме, че се стреля, затова идваме тук, та поне да научим нещо от другите хора", казва жена, която чака на опашката, цитирана от DW.

Много от терминалите, на които хората можеха да зареждат ваучери за телефонни услуги, бяха плячкосани. Добрите стари телефони от едно време са останали почти единственото средство за комуникация, с което населението все още разполага.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК