Десетки са жертвите в Казахстан, над 3000 са арестуваните, а стрелбите в Алмати продължават

26 "престъпници" и 18 служители по сигурността са били убити

07.01.2022 | 13:56 Редактор: Ваня Кузманова

Руски военни части пристигнаха в Казахстан по искане на президента на страната. В същото време държавният глава нареди: военните вече могат да стрелят без предупреждение докато продължават антиправителствените демонстрации. Токаев обяви, че конституционният ред в страната е почти възстановен.

В най-големия град на Казахстан - Алмати, отново се чуват изстрели. Стрелби отекват близо до централния площад на града, който се превърна в епицентър на протестите заради високите цени на горивата. Бронетранспортьори и войници са разположени по централните улици на Алмати. 

Достъпът до интернет в страната все още е слаб, а информацията за случващото се - оскъдна. Над 3000 души са арестувани, а според местни медии в цялата страна са създадени 70 контролно-пропускателни пункта. 

Министерството на вътрешните работи съобщи, че 26 "въоръжени престъпници" и 18 служители по сигурността са били убити досега при безредиците. Президентът определи протестиращите като терористи - нещо, което разгневи събралите се хора. 

Казахстан често се описва като страна с авторитарен режим на управление, където повечето избори се печелят от управляващата партия с почти 100% от гласовете и на практика опозиция няма. До безредиците се стигна, след като президентът уволни кабинета си в сряда в опит да спре демонстрациите. 

Той също свали от поста му като председател на Съвета по национална сигурност дългогодишния лидер на страната Нурсултан Назарбаев, за когото се смята, че продължава да дърпа задкулисно конците на властта в страната.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК