Антъни Блинкън: Трудно ще е изтеглянето на руските войски от Казахстан

САЩ няма да позволят вниманието им да бъде разсеяно от новите искания на Русия към НАТО

08.01.2022 | 08:30 Редактор: Ваня Кузманова
Антъни Блинкън: Трудно ще е изтеглянето на руските войски от Казахстан

Ще е "много трудно" да бъде издействано изтеглянето на руските войски от Казахстан, прогнозира държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, цитиран от Франс прес.

Той се аргументира на пресконференция във Вашингтон, че "един урок от най-новата история е, че когато руснаците дойдат у вас, понякога е много трудно да ги накарате да си тръгнат".

Блинкън се усъмни в необходимостта от разполагане на чуждестранни войски в Казахстан, където през последните дни се стигна до смъртоносни сблъсъци между демонстранти и силите за сигурност. Искрата на най-големите размирици в бившата съветска република в Централна Азия, откакто тя стана независима преди три десетилетия, бе дадена от поскъпването на горивата, предаде БТА. 

"Струва ми се, че казахстанските власти определено са в състояние да реагират по подходящ начин на протестите и да установят ред, спазвайки в същото време правата на демонстрантите. Затова аз не разбирам защо те чувстват необходимост от външна помощ", каза държавният секретар на САЩ, изразявайки безпокойство във връзка с извънредното положение в Казахстан.

Блинкън даде да се разбере, че Съединените щати няма да се оставят вниманието им да бъде разсеяно от новите искания на Русия към НАТО.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
Иванчо
преди 2 години
Жалко не Ви номера за тази "цветна революция".Така ще бъде и занапред.Отивате си. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Сатир
преди 2 години
Каква работа има Блинкън в Казахстан? Сигнализирай за неуместен коментар