Има опасност Омикрон да генерира нови мутации

Ако се разпространява мащабно, може да се изгради колективен имунитет

06.01.2022 | 18:50 Редактор: Ваня Кузманова
Има опасност Омикрон да генерира нови мутации

Откритият през ноември миналата година вариант Омикрон на SARS-CoV-2 може да представлява значителна заплаха за човечеството поради големия брой инфектирани на ежедневна база в глобален мащаб, предупреди Световната здравна организация. Но той би бил по-малко опасен от варианта Делта.

По-малката вирулентност на варианта изглежда е добра новина, но многото мутации в неговия спайк протеин му позволяват да заобиколи вече изградената имунна защита, което и го прави по-заразен.

По-заразен, но по-малко опасен, това наистина ли е добра новина?

Ако вариантът Омикрон се разпространява мащабно, може би ще доведе до бързо развитие на колективен имунитет.

Въпреки това има друг аспект, на който трябва да се обърне внимание - бъдещите мутации на вируса. По-заразният вариант на Ковид-19 циркулира по-широко сред населението, дори когато голяма част от него е ваксинирана. Колкото повече оставяме тези варианти да циркулират, толкова повече мутации ще се натрупат, обяснява вирусологът Милен Олиастро. 

SARS-CoV-2 натрупва по-малко мутации в сравнение с други РНК вируси, какъвто е и грипният - той все още мутира чрез механизъм на генетичен дрейф.

Неговият вирусен геном може да се развива много бързо, натрупвайки мутации, подбрани така, че вирусът да се адаптира към натиска на променящата се среда. С други думи, вариант, който циркулира много и се разпространява бързо, е по-вероятно да генерира нови мутации.

Повече по темата четете в puls.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК