Омикрон заразява и много деца, все по-голяма е тежестта върху болниците

Експертите препоръчват поставянето на бустерна доза

06.01.2022 | 13:46 Редактор: Искра Ангелова

Поредно денонощие с над 6 000 новозаразени с Ковид-19. Положителни са 13% от направените над 52 000 теста. Новопостъпилите за болнично лечение само за ден са 672. Русе и Благоевград се върнаха в "тъмночервената зона" по заболеваемост.

А петата вълна от Ковид-19 отново ще бъде предизвикателство за здравната система и медиците на първа линия. Експертите препоръчват поставянето на бустерна доза ваксина.

Ръстът на броя заразени с Ковид-19 оказва все по-голям натиск върху здравната система.

"В момента болничната система започва да чувства, че ние се намираме в пета вълна, без да имаме сериозно излизане от четвъртата вълна. Заетостта на болниците остава на високите нива, в които тя беше по време на четвъртата вълна", каза председателят на Българската болнична асоциация адв. Свилена Димитрова.

Най-голямото изпитание ще бъде отново за медиците на първа линия.

"Като същевременно комбинирано с факта, че вероятно заболеваемостта може да е по-голяма дори и сред персонала. Той изважда от строя един човек за един период от време. При този дефицит на кадри въпросът би могъл да бъде критичен и това да бъде нашето предизвикателство в петата вълна", допълни тя.

И въпреки че има данни, че Омикрон преминава по-леко, това не трябва да ни прави оптимисти, смята вирусологът доц. Гломб.

"Вместо оптимисти, по-добре да бъдем реалисти. Данните, които СЗО събира, са от страни с висок процент преболедували като Южна Африка, или висок процент ваксинирани - като Великобритания. България и по двата показателя е с нисък процент", коментира вирусологът от Националния център по заразни и паразитни болести.

А за разлика от предишните варианти, Омикрон заразява и много деца.

"Центърът за контрол на заболяванията в Атланта препоръча бустерна доза при децата над 12 г. Вероятно ще се наложи там", заяви доц. Любомира Николаева-Гломб.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК