България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

ББА: Преминавайки директно към пета вълна, поставяме в изпитание лекарите на първа линия

"Налага се да бъдат взети решения, които да позволят на болниците да функционират", изтъкна Свилена Димитрова

06.01.2022 | 09:02 Редактор: Теодора Патронова

Появата на Омикрон рязко повиши броя на заразените у нас. Болниците отново започнаха да се препълват.

"В момента болничната система започва да чувства, че ние се намираме в пета вълна на практика, без да имаме сериозно излизане от четвъртата вълна. Нямаше преход и почивка. Цифрите започнаха да се покачват много ясно и осезаемо след празниците. Заетостта на болниците остава на високите нива, в които тя беше по време на четвъртата вълна", заяви председателят на Българската болнична асоциация Свилена Димитрова в "България сутрин".

Тя добави, че тенденцията, която се наблюдава, дава основания, че бързо ще се достигне до максималния брой по време на четвъртата вълна и е възможно да го превишим.

"Причината за тази вероятна прогноза се касае в по-лесното разпространяване, което се счита, че има Омикрон", поясни Димитрова пред Bulgaria ON AIR.

"Преминавайки директно от четвърта в пета вълна, ние в най-голямо изпитание ще поставим хората на първа линия. Медицинските специалисти, които без никаква почивка ще трябва да се адаптират отново към сериозния режим на постоянна грижа, това е най-тревожното. Като същевременно комбинирано с факта, че вероятно заболеваемостта може да е по-голяма дори и сред персонала, с този дефицит на кадри въпросът би могъл да бъде критичен", подчерта гостът. 

Тя обясни, че от доста време се алармира, че има фиксирани приходи от лечението на един пациент, а разходите за тях не са фиксирани, което в комбинация със завишените разходи за ток, газ и консумативи поставя някои болници в тежко положение. 

"Новото правителство отделя много сериозен ресурс за Ковид-19. Това са пари, които биха могли да отидат в други посоки или дори да отидат в подобряване на системата на здравеопазването като цяло, сега ще бъдат излети в нашето нежелание да се ваксинираме. Да приемем, че ваксинацията ще намали риска от разболяване", изтъкна Димитрова. 

Тя посочи, че не може в страната да се въвеждат мерки, които не са валидни за управляващите.

"Още със стъпването на новото правителство, Българската болнична асоциация даде сериозна заявка за бързо включване в комуникационните канали и в Министерството на здравеопазването и на икономиката. Ние се намираме в ситуация, която налага болниците да бъдат чути и да бъдат взети решения, които да им позволят да продължат да  функционират. Искрено се надявам и очаквам, че тези срещи предстоят, защото без такъв тип комуникация, се боя, че ще зациклим в едни проблеми, от които искахме да излезем", коментира Димитрова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
еееее
преди 1 година
нали се кара леко Омикрон? защо в болница? Сигнализирай за неуместен коментар