Бум на заболели с Ковид-19 по празниците, очаква се Омикрон да напълни болниците

Някои лечебни заведения вече увеличават местата в Ковид отделенията

05.01.2022 | 18:48 Редактор: Елеонора Танева

Драстичен скок на новозаразените с коронавирус - със 139% за последната седмица. Някои лечебни заведения вече увеличават и Ковид леглата.

Въпреки нарастващия брой на новите случаи, засега няма място за притеснение в София, успокояват здравните власти.

"Към момента в София има свободни легла, както интензивни така и за неусложнено състояние. Разговорите които водихме са свързани с разкриването на педиатрични легла, които да поемат нуждите при необходимост от хоспитализация на малки деца", заяви директорът на СРЗИ Данчо Пенчев.

"Ситуацията в болниците е стабилна. Следим ситуацията. Имахме среща с директорите на големите болници. Натовареността на леглата е поносима", добави зам.-министърът на здравеопазването -р Петър Грибнев.

По-малко от 20% са свободните Ковид легла в столичните лечебни заведения.

"Процентът на заетите легла се доближава до 80-85%, но ще се запълнят на 100% заради Омикрон. В близките дни леглата ще се заемат изцяло. При неусложнени пациенти заетостта на леглата също е близо до 80%. Тъй като ние не сме излезли изцяло от четвъртата вълна, има пациенти които са на продължаващо лечение", уточни председателят на Комисията по здравеопазване и социална политика към Столичната община д-р Антон Койчев.

В болница "Княгиня Клементина" вече са разкрили и допълните легла за леки и средно тежки случаи. 

"Към момента са разкрити 30 легла, допълнителните са 10 от 4 януари, с тях стават 30. Към момента са свободни 10. Леглата не лекуват, трябва да има медицински персонал. Засега имаме такъв", заяви директорът на МБАЛ "Княгиня Клементина" д-р Борил Петров.

От болницата са готови да трансформират отделения в Ковид и да разкрият допълнителни 110 легла. В "тъмночервената зона" отново влязоха Варна и Бургас. Около 100 са свободните легла в Бургас но там се наблюдава и друга тенденция - много деца са приети за лечение в Инфекциозното отделение на УМБАЛ Бургас. Пълен е триажът след новогодишните празници.

В Русе само за вчерашния ден през Jубдиспансера в града са преминали на преглед 150 души. От болницата заявиха, че имат възможност да разкрият до 60 Ковид легла. 

"Претоварени са колегите. Колкото до хоспитализираните от 45 легла 25 бяха тази сутрин заети. Но имам чувстото, че ще се увеличат доста до утре, тъй като част от болните, които се преглеждат днес, може да постъпят утре", прогнозира управителят на СБАЛПФЗ "Д-р Димитър Граматиков" д-р Светослав Дачев.

А по думите на проф. Ива Христова Омикрон ще стане доминиращ до 2-3 седмици. А на 100% ще обхване страната до края на януари. 

Добрата новина е, че новият вариант може да доведе до началото на края на Ковид пандемията. Изследванията дотук показват, че при 40-45% от заразените Омикрон се прекарва по-леко, ако са ваксинирани.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК