Novavax - с какво се отличава новата ваксина и ще преобърне ли играта

Технологията ѝ е подобна на широко използваните детски ваксини

21.12.2021 | 10:13 Редактор: Тодор Петров
Novavax - с какво се отличава новата ваксина и ще преобърне ли играта

И станаха пет. Европейската агенция по лекарствата одобри този понеделник употребата на ваксината срещу Ковид-19, разработена от американската лаборатория Novavax. С този нов серум държавите членки имат пет ваксини в арсенала си в борбата с пандемията: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson и Novavax. 

Европейската комисия вече сключи договор с Novavax за предварителна покупка на 200 милиона дози от ваксината им, предава L’Express.
 
•    Различна технология 

Именно това е една от характеристиките, която би могла да обърне играта за последните противници на ваксината срещу Ковид-19. Ваксината на Novavax, кръстена Nuvaxovid, е подобна на широко използваните детски ваксини, субединична ваксина, която не съдържа вирус, а е на основата на протеини, които предизвикват имунен отговор. Технологията е подобна на тази, използвана във ваксините срещу Хепатит В и коклюш, които са на няколко десетилетия и са широко използвани в света. 

Pfizer и Moderna са ваксини с информационна РНК – иновативна технология, която се състои в инжектирането на частици генетична информация, които диктуват на клетките на пациента какво трябва да произведат, за да се борят с болестта. Един от главните аргументи на антиваксърите и на хората, отказващи ваксината, е, че РНК технологията е все още в експериментален стадий. 

Що се отнася до AstraZeneca и Johnson & Johnson, те използват иновативна технология с вирусен вектор – те са на основата на безвреден вирус, наречен аденовирус, който е бил модифициран, за да пренася генетични информации в организма, позволяващи преборването на вируса. 

•    По-лесна за транспорт и съхранение

Серумът на Novavax може да бъде съхраняван при температура между 2 и 8°C, което ще улесни доставянето му най-вече в по-малко развитите страни. Миналия февруари американското предприятие Novavax се ангажира да предостави на международната ваксинационна програма Covax 1,1 млрд. дози от своята ваксина.

"Това споразумение позволи на програмата Covax да се доближи до своята цел да достави два милиарда дози през 2021 г. и да разшири гамата от ваксини на наше разположение, за да състави портфолио от ваксини, адаптирани към всички ситуации и към всички контексти", обяви д-р Сет Бъркли, изпълнителен директор на Алианса за ваксини-Gavi, който си сътрудничи със Световната здравна организация (СЗО) и Коалицията за иновации в областта на епидемичната готовност (CEPI). 

•    Обещаващи резултати, но само с оригиналния щам

През юни фармацевтичният гигант представи резултатите от клиничните опити върху приблизително 30 000 души в Съединените щати и Мексико, които показаха ефикасност от 90,4% срещу болестта и 100% срещу тежки и умерени форми на болестта. Проучването не включва Делта варианта, който не беше широко разпространен тогава. Що се отнася до варианта Омикром, появил се в последните седмици, за него със сигурност не е ставало въпрос.

Nuvaxovid се поставя в две дози в интервал от три седмици, най-вече в мускула в горната част на ръката. Наблюдаваните нежални ефекти в проучванията са най-вече леки или умерени и изчезват няколко дни след ваксинация. 

•    По-трудна адаптация към вариантите

За разлика от ваксините с информационна РНК, ваксината на Novavax ще се адаптира по-трудно към вариантите. 

"Ваксините с рекомбинантен протеин се адаптират по-дълго към вариантите, тъй като протеинът, който е мутирал, трябва да се култивира инвитро. За сравнение, ваксините с информационна РНК се задоволяват с пренаписването на новия мутирал генетичен код, което отнема едва няколко седмици", обясни Сандрин Саразин, имунолог в центъра по имунология Марсилия-Люмини.

Превод от френски: Мартина Шивачева

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК