Кризата в Индия доведе до недостиг на 140 млн. дози ваксини по схемата Covax

Износът на ваксини от института за серуми в страната е спрян от март

17.05.2021 | 08:46 Редактор: Здравко Черкезов
Кризата в Индия доведе до недостиг на 140 млн. дози ваксини по схемата Covax

Международната схема за осигуряване на равен достъп до ваксините срещу Ковид-19 изпитва недостиг на 140 млн. дози, поради продължаващата криза с коронавируса в Индия, съобщи BBC.

Институтът за серуми в Индия (SII), който е най-големият единичен доставчик на схемата Covax, не е направил нито една от планираните доставки, тъй като износът е спрян през март.

По данни на УНИЦЕФ заедно страните от Г-7 могат да дарят около 153 милиона дози, като същевременно не нарушават ваксинационните планове за собственото си население, предава БГНЕС.

SII трябваше да достави около половината от двата милиарда ваксини за Covax тази година, но няма доставки през март, април или май. Очаква се недостигът да се увеличи до 190 милиона дози до края на юни.

"За съжаление, ние сме в ситуация, в която просто не знаем кога ще се осъществи доставка на следващият набор от дози", каза Джан Ганди, координатор на Covax за УНИЦЕФ.

"Надяваме се, че нещата ще се върнат в релси, но ситуацията в Индия е УНИЦЕФ призова страните от Г-7 - Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Великобритания и САЩ, както и ЕС, да дарят спешно своите излишни запаси от ваксини.

Някои страни са поръчали достатъчно дози, за да ваксинират населението си многократно, включително Великобритания, САЩ и Канада.

През февруари британският министър-председател Борис Джонсън обеща да дари по-голямата част от излишъка на Обединеното кралство на по-бедните страни, но досега не е посочил конкретни срокове. Подобно обещание дадоха и САЩ. Засега Франция е единствената страна от Г-7, която дарява дози, за да компенсира кризата в Индия.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК