Джонсън: Индийският щам може да обърка плановете за излизане от локдауна

Срокът между двете дози ваксини ще бъде съкратен на 8 седмици за хората над 50 години, уточни той

15.05.2021 | 09:37 Редактор: Жаклина Иванова
Джонсън: Индийският щам може да обърка плановете за излизане от локдауна

Британският премиер Борис Джонсън заяви на специална пресконференция, че индийският вариант на коронавируса може да доведе до "сериозно нарушение“ на плановете за излизане от локдауна на 21 юни.

Джонсън заяви, че ако бъде доказано, че индийският вариант се разпространява значително по-бързо, тогава правителството вероятно ще бъде изправено пред труден избор.

Премиерът уточни, че не вярва на базата на сегашните сведения да се наложи забавяне на следващата фаза на облекчаване на локдауна от понеделник. Според него не е невъзможно на 21 юни да бъде вдигнат напълно локдаунът, но е нужен реализъм и има риск за отлагане на датата, предаде БНР.

Джонсън каза още, че срокът между поставянето на двете дози ваксини ще бъде съкратен от 12 на 8 седмици за хората над 50 години и клинично уязвимите заради загрижеността от индийския вариант. Случаите на заразявания с него се удвоиха за една седмица, показва статистиката.

По-активно тестване започва в 15 района на Англия, смятани за огнища на заразата, които включват Болтън, Блекбърн, Лондон и Нотингам.

За последното денонощие в рамките на цялото Обединено кралство са регистрирани 17 смъртни случая и са заразени 2193 души.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК